طالبان: اگر شرط‌های ما پذیرفته نشود، در نشست دوحه اشتراک نمی‌کنیم

سرپرست وزارت خارجۀ طالبان شرط‌های حکومت این گروه را برای اشتراک در نشست ملل متحد در بارۀ افغانستان در قطر اعلام کرد و گفت که اگر این شرط‌‌ها پذیرفته نشود، هیات این گروه در این نشست اشتراک نخواهد کرد.

ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی این وزار ناوقت چهارشنبه ۱۴ فبروری (۲۵ دلو) با فرستادن پیامی صوتی به رسانه‌ها گفت که امیرخان متقی، این شرط‌ها را در دیدار با دیمیتری ژیرنوف، سفیر روسیه در کابل اعلام کرده است.

خبرگزاری تاس روسیه گزارش داده است که اصلی‌ترین شرط طالبان این است که به نمایندگان آن گروه فرصت داده شود تا گفتگوی مستقیم و اساسی با ملل متحد داشته باشند.

با آنکه طالبان شرط‌های خود را به گونۀ مشخص بیان نکرده اند، برخی منابع نزدیک به این گروه مدعی شده اند که شامل نکردن موضوع "تعیین نماینده ویژۀ جدید ملل متحد برای افغانستان در دستور کار نشست دوحه و فراهم‌ شدن دیدار هیات طالبان با منشی عمومی سازمان ملل متحد" شرط‌های حکومت طالبان برای حضور در نشست دوحه است.

به گفتۀ تکل، متقی در مورد این شرط‌ها وضاحت کامل داده و گفته است که نشست دوحه برای فراهم‌شدن زمینه رایزنی‌های معنادار هیات طالبان با سازمان ملل متحد و انجام مسوولیت نمایندگی شایسته از افغانستان توسط حکومت طالبان، فرصت خوبی است.

وزارت خارجۀ طالبان گفته است که در بارۀ شرط‌های این گروه گفتگو با همه اشتراک‌کنندگان نشست دوحه جریان دارد.

پیش از این، حسن کاظمی قمی، نماینده رییس جمهور ایران برای افغانستان و سفیر این کشور در کابل، در مورد شرط‌های حکومت طالبان جهت اشتراک در نشست دوحه خبر داده بود.

قرار است که دومین نشست مشورتی سازمان ملل متحد دربارۀ افغانستان به تاریخ ۱۸ و ۱۹ فبروری در دوحه، پایتخت قطر برگزار شود. در این نشست نمایندگان ویژۀ شماری از کشورها برای افغانستان، سازمان‌های بین‌المللی، نمایندگان زنان و نهادهای مدنی حضور خواهند شد.

استیفن دوجاریک، سخنگوی منشی عمومی ملل متحد،‌ گفته است که نمایندگان طالبان برای شرکت در کنفرانس دوحه دعوت شده اند. او افزود که نشست دوحه فرصتی را برای همه طرف‌های دخیل به شمول نمایندگان ویژۀ کشورها در امور افغانستان، مقام‌های طالبان و اعضای جامعه مدنی به شمول زنان افغان فراهم می‌کند.

ملل متحد هدف این نشست را "بحث در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بین‌المللی با شیوه‌ای منسجم، هماهنگ و ساختاریافته، از جمله از طریق در نظر گرفتن توصیه‌های ارزیابی مستقل در مورد افغانستان" بیان کرده است.

دومین نشست مشورتی درباره افغانستان زیر نظر سازمان ملل متحد در دوحه پایتخت قطر بر اساس قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد برگزار می‌شود.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا روز سه شنبه گفت واشنگتن از تعیین یک نمایندۀ ویژۀ ملل متحد برای افغانستان حمایت می‌کند و از منشی عمومی ملل متحد می‌خواهد تا در اسرع وقت یک نمایندۀ ویژه را برای افغانستان تعیین کند.

ملل متحد نخستین نشست مشورتی دربارۀ افغانستان را در اوایل ماه می سال گذشته میلادی پشت در‌های بسته در دوحه، پایتخت قطر، بدون حضور نمایندگان طالبان میزبانی کرد.

نمایندگان چین، فرانسه، آلمان،‌هند، اندونیزیا، ایران، جاپان،‌ قزاقستان، قرغیزستان، ناروی، پاکستان، قطر، روسیه، عربستان سعودی، تاجیکستان،‌ ترکیه، ترکمنستان، امارات متحدهٔ عرب، بریتانیا، ایالات متحده، اوزبیکستان، اتحادیهٔ اروپا و سازمان همکاری اسلامی در این نشست ملل متحد اشتراک داشتند.

ملل متحد در آن زمان گفته بود که هدف این نشست "دستیابی به یک تفاهم مشترک جامعه بین‌المللی در مورد چگونگی تعامل با طالبان" است.