مضمون حقوق بشر شامل نصاب درسی شود – کمیسیون حقوق بشر

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در گزارش سالانۀ "آموزش و ترویج حقوق بشر" پیشنهاد کرده است که برای آگاهی از موازین حقوق بشری و ترویج آن، حقوق بشر به عنوان یک مضمون شامل نصاب تدریسی معارف و تحصیلات عالی شود.

در این گزارش آمده است که برای افراد بی‌سواد و کم سواد نیز از طریق معینت سوادآموزی افغانستان، در مورد موازین حقوق بشری، آگاهی و آموزش داده شود.

عبدالاحد فرزام، رئیس دفتر ساحوی حقوق بشر در کابل روز دوشنبه (۲۶ حمل) به صدای امریکا گفت که آنان با مقام‌های وزارت معارف و تحصیلات عالی در این مورد گفتگو کرده و امیدوار اند که در سال جاری، تفاهمنامه‌های برای گنجاندن حقوق بشر به عنوان یک مضمون در نصاب تعلیمی و تحصیلی حقوق بشر، با این دو اداره، امضا گردد.

آقای فرزام گفت "هنوز ممکن است که مشکلاتی موجود باشد در نصاب تعلیمی و موارد و نکات زن ستیزی که در تعارض است با حقوق زنان و خشونت‌زا است، باید از نصاب تعلیمی ما رفع شود".

وزارت معارف افغانستان نیز تایید می‌کند که در نصاب تعلیمی، یک سلسله مشکلاتی وجود دارد و در بعضی موارد مسایل حقوق بشری و حقوق زنان به گونۀ نهادینه در آن، گنجانده نشده است.

اما نوریه نزهت، سخنگوی این وزارت به صدای امریکا گفت که در حال حاضر، برنامه تجدید نصاب تعلیمی، تحت کار است و در نصاب جدید، روی موازین حقوق بشری، تمرکز خواهد شد.

او افزود: "ما حتی مفردات درسی کشورهای پیشرفته جهان و حتی کشورهای اسلامی همسایه را مطالعه و مرور کردیم، با توجه به همین مقایسه و با توجه به نیازمندی‌های جامعه امروزی، ما تلاش می‌کنیم که تمامی موارد مرتبط با حقوق زنان و حقوق بشری در نصاب جدید معارف افغانستان گنجانده شود".

وزارت تحصیلات عالی افغانستان نیز تایید کرده است که مضامین حقوق بشر در رشته‌های مختلف، در نصاب‌ درسی تحصیلات عالی گنجانیده شده است.

گزارش کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز گفته که بنیادگرایی و اندیشه‌های افراطی، عرف و عنعنات ناپسند، ناامنی و مخاصمات مسلحانه، از چالش‌های اساسی سد راه تروج حقوق بشر است.

کمیسیون حقوق بشر در سال ۱۳۹۷ خورشیدی، هشت هزار و ۴۸۱ تن را شامل چهار هزار و ۵۲۲ زن و سه هزار و ۹۵۹مرد، در مورد حقوق بشر آموزش و آگاهی داده است.

این افراد کارمندان نهادهای امنیتی، نهادهای عدلی، دانش آموزان، کارمندان رسانه‌ها و شهروندان عادی بوده است.