طرح رای عدم اعتماد به نرندرا مودی در پارلمان هند با شکست مواجه شد

نرندرا مودی، صدراعظم هند

حزب بهارتیا جنتای نرندرا مودی، صدراعظم هند که اکثریت کرسی‌های پارلمان آن کشور را در اختیار دارد، روز پنجشنبه ۱۰ اگست (۱۹ اسد) پس از سه روز مناظره طرح عدم اعتماد به مودی را شکست داد.

قانونگذاران مخالف از جمله راهول گاندی،‌ عضو پارلمان و رهبر حزب کانگرس ملی مخالف آقای مودی که این طرح را به دلیل چندین ماه خشونت‌های قومی در ایالت مانیپور مطرح کرده بودند،‌ هنگام سخنرانی مودی از مجلس خارج شدند.

مودی گفت: "کسانی که به دموکراسی باور ندارند همیشه آمادهٔ اظهار نظر استند،‌ اما حوصله شنیدن (استدلال) را ندارند...آنان گپ‌های بد می‌زنند و فرار می‌کنند، آشغال می‌اندازند و فرار می‌کنند، دروغ می‌گویند و فرار می‌کنند. این بازی آنها است و کشور از آنها انتظار بیشتری نمی‌تواند داشته باشد."

رای‌گیری برای سلب صلاحیت مودی در پارلمان هند در حالی مطرح شده است که ایالت شمال‌شرقی مانیپور از سه ماه به اینسو درگیر خشونت‌های قومی است، جاییکه حزب ملی‌گرای بهارتیا جنتای مودی حاکم است.

خشونت‌ها در این ایالت حدود سه ماه پیش زمانی آغاز شد که حکومت هند به قوم مییتی هندو امتیازاتی را قایل شد که بر اساس آن، اعضای این قوم می‌توانند در ساحاتی که قوم کوکی و سایر اقوام غیرهندو زیست دارند، زمین بخرند.

کوکی‌های مسیحی در برابر این تصمیم دست به اعتراض زدند، زیرا این موقف ویژه به مییتی‌های هندو بر علاوهٔ امتیازات اقتصادی، سهمیهٔ مشخصی از وظایف دولتی و فرصت‌های تحصیلی در کالج‌ها را نیز فراهم می‌کند.

شماری از اعضای قوم کوکی می‌گویند که اعضای اقوام دیگر، آنان را در هر کجایی که می‌یابند هدف قرار می‌دهند و ادعا کردند که پولیس نیز شکایت آنان را نمی‌شوند و کمک نمی‌کند.

این خشونت‌ها از اوایل ماه می به اینسو بیش از ۱۵۰ کشته بر جا گذاشته و سبب بیجا شدن بیش از ۵۰هزار نفر دیگر شده است.

حزب ملی‌گرای هندوی بهارتیا جنتای مودی اکثریت ۵۴۳ کرسی مجلس نمایندگان پارلمان هند را در دست دارد و انتظار می‌رود که برای سومین دوره قدرت را به دست آورد.

مودی که پیش از این دوبار حزب کانگرس ملی به رهبری راهول گاندی، نواسهٔ اندرا گاندی، صدراعظم پیشین هند را در انتخابات شکست داده است، روز پنجشنبه گفت: "می توانم مشکل حزب کانگرس را درک کنم. آنها بارها و بارها همان محصول شکست خورده را عرضه می‌کنند، اما عرضه هر بار با شکست مواجه می‌شود."

گاندی که طرح عدم اعتماد به مودی را روز چهارشنبه به پارلمان پیشنهاد کرد، خاموشی مودی در قبال خشونت‌های مرگبار در مانیپور را محکوم کرده و گفته است که حکومت مودی تصمیم دارد تمام کشور را به آتش بکشد.

گاندی در ماه مارچ در پرونده‌ای که منتقدان آن را تلاشی برای سرکوب مخالفان سیاسی در بزرگترین دموکراسی جهان می‌خوانند، به دو سال زندان محکوم شده بود.

اما محکمهٔ عالی هند روز دوشنبه گذشته محکومیت او را به حالت تعلیق درآورد و او دوباره به پارلمان برگشت.

حزب مودی بارها از سوی مخالفان سیاسی و گروه های حقوق بشری به دامن زدن به اختلافات مذهبی برای اهداف انتخاباتی متهم شده است.

دیدبان حقوق بشر مقامات حکومتی حزب بهارتیا جنتا را در مانیپور به تسهیل درگیری با "سیاست‌های تفرقه افگنانه‌ای که اکثریت گرایی هندو را ترویج می کند" متهم کرده است.

مودی حدود دوماه در بارهٔ خشونت‌ها در مانیپور خاموشی اختیار کرد که این کار وی با موجی شدید از انتقادات مخالفانش مواجه شد.

او در ماه جولای پس از انتشار ویدیوی دو زن برهنه در این ایالت که در شبکه‌های اجتماعی به گونهٔ‌ گسترده نشر شد،‌ سکوت خود را شکست و گفت که این حادثه قلب او را پر از "درد و خشم" کرده است.

بر اساس گزارش‌ها ظاهراً گروهی از افراد پس از تجاوز جنسی بر این دو زن آنان را برهنه کرده و در یک جاده مجبور به قدم زدن می‌کنند.

گروه‌های قومی و دینی در هند از چگونگی سیاست‌های حزب بهارتیا جنتا شاکی اند. آنان این حزب را متهم می‌کنند که به برتری جویی هندوها تلاش دارد.

مودی پیش از این نیز به چشم‌پوشی از خشونت‌های هندوها در مقابل مسلمانان متهم شده بود.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.