هند روز چهارشنبه دهم نومبر میزبان نشست امنیتی منطقهای در مورد افغانستان است و در این نشست که به سطح مشاوران امنیت ملی کشورهای منطقه برگزار میشود، تحولات در افغانستان پس از مسلط شدن طالبان بر این کشور بررسی میشود.
هند از مقامهای روسیه، ایران، چین، پاکستان، تاجیکستان و اوزبیکستان برای شرکت در این نشست دعوت کرده است، اما پاکستان گفته است که در این نشست شرکت نمیکند.
طالبان از برگزاری این نشست استقبال کرده و و پیشنهادهایی را نیز مطرح کرده اند.
بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان در صحبت با رسانههای محلی افغانستان گفت: "تقاضا و خواستههای مردم افغانستان از این نشستها این است که با افغانها همکاری صورت بگیرد و خواستهٔ نخست این است که باید پولهای منجمد شده در بانکهای امریکایی به افغانها برگردانده شود و امارت اسلامی باید به رسمیت شناخته شود."
برخی تحلیلگران میگویند که هدف دهلی نو از برگزاری این نشست، روشن شدن دیدگاه روسیه، کشورهای آسیای میانه، چین و ایران در مورد طالبان و آیندۀ تصمیمگیریها است. اما شماری از کارشناسان میگویند که هند نگران سرمایهگذاریهای هنگفت خود در افغانستان است.
از دید تحلیلگران این نشست به عنوان بخشی از تلاشهای هند برای حفظ اهمیت در پرداختن به پیامدهای تحولات در افغانستان محسوب میشود.
ویس ناصری، آگاه سیاسی مقیم آلمان با توجه به اینکه افغانستان با بحران سیاسی، نظامی و مشروعیت مواجه است، برگزاری این نشست را در چنین موقع با اهمیت توصیف میکند. به باور آقای ناصری توحید موقفهای این کشور در قبال حاکمیت طالبان در چنین شرایطی مهم است
آقای ناصری گفت: "در شرایطی که توازن قوا به نفع پاکستان با پیروزی طالبها در افغانستان برهم خورده و پاکستان خود را پیروز میدان جنگ افغانستان میداند. پاکستان خود را در جایگاهی قرار داده که لابیگری برای طالبان و حکومتش میکند، بناً این کنفرانس میتواند توازن را دوباره ایجاد کند و به حساب برای تشکیل یک حکومت فراگیر ملی و تقسیم عادلانه قدرت در افغانستان کمک کند."
بریالی نصرتی، تحلیلگر دیگر افغان نیز میگوید که هند یکی از قدرتهای منطقه است و در دو دهۀ گذشته دهلی نو در افغانستان سرمایهگذاریهای هنگفت کرده و نگران آیندۀ این سرمایهگذاری ها است.
آقای نصرتی میافزاید که هند نگران افزایش روزافزون گروههای افراطگرا و تندرو با حمایت پاکستان در داخل افغانستان است و با اشاره به اینکه این نشستها سودی به افغانستان و مردم کشور نخواهد داشت به صدای امریکا گفت:" هندوستان میخواهد شماری از کشورهای منطقه را همسو بسازد با خودش و سیاستهایش، پاکستان در همین تلاش است، روسیه در همین تلاش است."
همچنان برخی تحلیلگران دیگر افغان میگویند که در این نشست طالبان به رسمیت شناخته نخواهند شد، بلکه هند به دنبال روشن شدن موضع این کشورها در قبال طالبان است.
احمد سعیدی، دپلومات پیشین افغان با تاکید بر اینکه از این نشستها نتیجهای که بتواند مشکل کنونی افغانستان را حل کند، به دست نخواهد آمد، اضافه کرد:" هند تلاش میکند تا دیدگاه ایران، روسیه، چین، اوزبیکستان و تاجیکستان را معلوم کند که در مورد طالبان و آیندهٔ تصمیمگیریها چه نقشی دارند. به طوری که در ایران و روسیه شد، یک اعلامیهای صادر میشود که طالبان باید یک حکومت همهشمول بسازد، حقوق زن، مرد و حقوق بشر را مدنظر بگیرد."
پیش از این نیز دو نشست در همین قالب در سپتمبر ۲۰۱۸ و دسمبر ۲۰۱۹ در ایران برگزار شد، اما نشست سوم در هند به دلیل همهگیری کروناویروس برگزار نشد.
برعلاوۀ این نشست امنیتی، پس از تسلط طالبان بر افغانستان نشستهای منطقهای در روسیه، پاکستان و ایران نیز برگزار شد. اشتراککنندگان در این نشستها بر تشکیل دولت فراگیر، آزادی بیان، آزادی زنان و حفظ دستاوردهای دو دهۀ پسین تاکید کردند.