محکمهٔ عالی هند دستور ممنوعيت گردهمایی‌های بزرگ در مسجد 'گیانواپی' را لغو کرد

نمای بیرونی مسجد گیانواپی که قدمت آن به قرن هفدهم میلادی می رسد

محکمهٔ عالی هند روز سه شنبه ۱۷ می (۲۷ ثور) حکم یک محکمهٔ محلی مبنی بر ممنوعیت برگزاری نماز جماعت در یکی از مساجد برجسته و مشهور واقع در شمال آن کشور را لغو کرد.

دستور محکمهٔ عالی هند یک روز پس از آن صادر شد که یک محکمهٔ محلی حکم منع گردهمایی بزرگ مسلمان را در مسجد گیانواپی را صادر کرد. بر اساس این حکم،‌ گردهمایی مسلمانان در این مسجد در یک وقت باید محدود به ۲۰ نفر باشد.

پیش از این یک تیم سروی گفته بود که آثاری از شیوا،‌ الهۀ هندوان و دیگر نمادهای آیین هندو را در این مسجد پیدا کرده است.

محکمهٔ محلی پس از آن دستور سروی در مسجد گیانواپی را صادر کرد که پنج زن هندو خواستار کسب اجازهٔ ادای مناسک مذهبی در بخشی از این مسجد شدند. این زنان هندو گفتند که زمانی درمسال هندو ها در محل مسجد بنا بود.

محکمه عالی هند با صدور یک دستور موقت گفته است که حقوق مسلمانان برای ادای نماز نباید مختل شود و در عین حال،‌ دستور داده است تا محلی که گفته می‌شود آثاری از آیین هندو در آنجا پیدا شده است، محافظت شود.

اختلاف بر سر حقوق عبادت در مسجد از یک دهه به این سو پس از آن آغاز شد که فعالان هندو گفتند که محل اصلی که مسجد گیانواپی بر آن بنا شده است، در واقع بالای یک معبد قدیمی تر هندو‌ها اعمار شده است.

از جمله کم و بیش ۱.۴ میلیارد جمعیت هند، ۲۰۰ میلیون آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند. رهبران مسلمان هند در واکنش به سروی که در مورد این مسجد صورت گرفته، گفته اند که چنین اقدام به مثابهٔ تضعیف حقوق عبادی و ادای مناسک مذهبی‌شان تلقی می شود.

مسجد گیانواپی در شمال ایالت اترپردیش موقعیت دارد، ایالتی که حوزهٔ انتخاباتی نرندرا مودی،‌ صدر اعظم هند، پنداشته می‌شود. برخی از هندو‌ها به این باوراند که مسلمانان معابد هندو را در گذشته تخریب و به جای آن مسجد اعمار کردند.

سی سال پیش نیز مناقشه مشابه میان مسلمانان و هندو‌ها موجب خشونت مرگبار در هند شد. هندو‌های افراطی در سال ۱۹۹۲ میلادی مسجد بابری را تخریب کردند، اقدامی که موجب درگیری مرگبار میان مسلمان و هندوها شد. در اثر این درگیری خونین،‌دو هزار نفر کشته شدند که اکثر کشته شدگان را مسلمان تشکیل می‌داد.