روز جهانی آگاهی‌دهی از خطرات ماین؛ 'سالانه صدها نفر در افغانستان قربانی می‌شوند'

کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در افغانستان (ICRC) با ابراز نگرانی از افزایش تلفات ناشی از انفجار ماین و مواد منفلق‌ناشدۀ باقی مانده از جنگ در افغانستان می‌گوید که سالانه صدها نفر در این کشور قربانی انفجار ماین می‌شوند.

این نهاد روز سه شنبه چهارم اپریل (۱۵ حمل) گفت که تنها در سال گذشته میلادی، ۴۵۰ انفجار ماین و مهمات منفلق‌ناشده در افغانستان به ثبت رسیده است که در اثر آن ۹۹۵ نفر کشته و زخمی شده اند. صلیب سرخ آمار دقیق جان‌باختگان و مجروحین این رویدادها را مشخص نکرده است.

بر اساس معلومات کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ، ۹۷ درصد قربانیان این انفجارها در سال ۲۰۲۲، غیرنظامیان بوده و از این میان، ۵۶ درصد آن را کودکان تشکیل می‌دهد.

این کمیته اضافه کرده است که برای جلوگیری از تلفات ناشی از این رویدادها، روند آگاهی‌‌دهی درباره خطرات ماین و سایر مواد منفلق‌ناشدۀ باقی مانده از جنگ را در افغانستان افزایش می‌دهد.

این در حالی است که انفجار ماین‌ها و سایر مهمات هر روز از مردم افغانستان به ویژه کودکان قربانی می‌گیرد. در هفته گذشته دو کودک در میدان وردک، و یک کودک دیگر در زابل در اثر انفجار ماین و مواد منفلق‌ناشده جان باختند.

هفتهٔ قبل از آن، هشت کودک در نتیجۀ انفجار مواد منفلق‌ناشدۀ باقی مانده از جنگ در بخش‌هایی از افغانستان جان‌های شان را از دست دادند.

در این حال، دفتر هماهنگی امور کمک‌های بشری سازمان ملل متحد (اوچا) می‌گوید که از سال ۱۹۸۹ میلادی به این‌سو، کم از کم ۵۷هزار غیرنظامی در افغانستان در اثر انفجار ماین و سایر مهمات باقی مانده از جنگ کشته یا زخمی شده اند.

به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، این سازمان در همکاری با شرکای‌ خود، توانسته است که بیش از ۱۹ میلیون ماین و مهمات باقی مانده از جنگ را در این کشور پاکسازی کند.

ملل متحد هشدار داده است که افغانستان هنوز هم آلوده با ماین و مواد منفلق‌ناشدۀ باقی مانده از جنگ است که به گفتۀ این سازمان، در حال حاضر، بیش از چهارهزار و ۱۵۰ ساحهٔ تشخیص شدهٔ خطر وجود دارد که این محلات تهدیدی مرگبار برای شهروندان افغان به ویژه کودکان است.

اخیراً احمد شهاب حکیمی، رییس موسسه ماین‌روبی "ام‌دی‌سی" به صدای امریکا گفت که ماهانه بین ۱۲۰ تا ۱۲۵ نفر در اثر انفجار ماین و مهمات باقی‌مانده از جنگ در سراسر افغانستان کشته یا زخمی می‌شوند. او گفت که بیشتر قربانیان این انفجارات را کودکان تشکیل می‌دهد.

پیش از این، صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) از افزایش تلفات ناشی از انفجار مواد منفلق‌ناشدۀ باقی‌مانده از جنگ در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که تنها در سال ۲۰۲۲میلادی، ۷۰۰ کودک افغان در چنین رویدادها کشته یا معلول شده اند.

یونیسف به تاریخ ۲۶ مارچ (ششم حمل) در اعلامیه‌ای گفت که در این سال، به گونۀ اوسط روزانه دو کودک افغان در اثر این انفجارها کشته یا معلول شده اند.

همچنان پیش از این، دفتر هماهنگی کمک‌های بشری ملل متحد (اوچا) گفته بود که به دلیل چندین دهه جنگ در افغانستان، این کشور یکی از بالاترین سطوح آلودگی مهمات انفجاری در جهان و بیشترین ماین و مواد منفجرناشده را در اراضی خود دارد.

این ادارۀ ملل متحد به تاریخ ۲۷ فبروری (هشتم حوت) گفت که برای بررسی، خنثاسازی مواد انفجاری، پاکسازی ماین‌ها و ارزیابی خطر در سال روان میلادی به حدود ۱۸.۳ میلیون دالر در این کشور نیاز است.

اوچا گفته بود که این بودجه برای حمایت از ۱.۴ میلیون نفر از بازماندگان رویدادهای انفجاری نیز هزینه خواهد شد. به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، ۴.۹ میلیون نفر در افغانستان نیازمندانی اند که در رویدادهای انفجاری آسیب دیده اند.