چشم انداز سرمایه گذاری در افغانستان پس از ۲۰۱۴

خروج نیرو های خارجی پس از سال ۲۰۱۴ در افغانستان با ابهامات و نگرانی های مختلف همراه است، اما برخی ها با وجود فضای عدم اطمینان، در حال گسترش تجارت شان می باشند.

میزان رشد اقتصادی افغانستان سال پیش ۱۱ در صد بود، اما کاهش احتمالی کمک های نظامی و غیر نظامی و موجودیت فضای عدم اطمینان نسبت به آینده، برخی از سرمایه گذاران را نگران نموده است. اما با این همه برخی ها در حال گسترش تجارت شان می باشند.

عباس یکتن از دکاندار های شهر کابل می گوید که در سال ۲۰۱۴ هیچ رویداد عمدۀ امنیتی اتفاقی نمی افتد، اما آن سال تاثیراتی بر اقتصاد افغانستان خواهد داشت.

فعالیت در حال افزایش تشبثات

با وجود نگرانی ها از ناحیه وضعیت امنیتی و ناتوانایی های حکومت، بسیاری تشبثات و تجارت ها در حال گسترش فعالیت هایشان می باشند – به گونۀ مثال شرکت کوکاکولا که تولید شربت را اخیراً آغاز نموده است.

این شرکت در نظر دارد تا جهت افزایش ظرفیت تولید، میلیون ها دالر سرمایه گذاری نماید اما دسترسی به زمین صنعتی یکی از مشکلات فرا راه گسترش فعالیت های تولیداتی آن شرکت می باشد. شرکت کوکاکولا به دلیل محدودیت زمین از کارخانه و محل توقف موتر ها برای ذخیره تولیدات استفاده می کند.

شرکت هوایی افق شرق نیز با مشکلاتی روبرو است اما مشکل این شرکت دسترسی به زمین نمی باشد. شرکت هوایی افق شرق برای بهره برداری از فضای هوایی آسمان افغانستان سرمایه گذاری نموده است. این شرکت که چهار ماه پیش گشایش یافت، تا حال در هفت مسیر هوایی فعالیت میکند.

پروازهای این شرکت به بامیان – جاییکه سفر زمینی به دلیل ناامنی دشوار است – تقریباً همیشه پُر است. قرار است در ماه آینده این شرکت دو طیاره دیگر و مسیرهای هوایی جدید را به فعالیت هایش اضافه کند.

جاهد عظیمی کپتان و رئیس هیات عامل شرکت هوایی افق شرق می گوید که افغانستان به خاطر ایجاد توسعه و فرصت های تجارتی به پرواز های بیشتر در ولایات دور دست نیاز دارد.

تداوم روند جاری اقتصادی پس از ۲۰۱۴

آقای عظیمی می افزاید "ما می بینیم که ظرفیت بالقوه وجود دارد، یقیناً که سفر زمینی آسان نیست. اما من همراه با هئیت مدیره شرکت تصمیم گرفتیم تا افغان ها به پای خود بایستند و خود شان کارهای شان را انجام دهند."

بیش از یک دهه کمک های خارجی به افغانستان – کشوری که هنوز هم امنیت در آنجا بزرگترین نگرانی است - تاثیرات و پیامد های متفاوت داشته است.

اما مصطفی میرزا، مشاور در بخش اعلانات و تبلیغات می گوید که بازار بسیاری از کالا های مصرفی که چند سال پیش در بازار حتی هیچ موجود نبود، در حال رشد و رونق می باشد.

غذا های گوناگون با کیفیت، نوشابه های انرژی زا، انترنت 3G... این همه تولیداتی است که افغانها در ده سال اخیر با آن آشنا شدند و احتمالاً با خروج نیروهای خارجی ناپدید نمی شوند.

برخی از شرکت ها و سازمان ها ممکن فعالیت هایشان را قسماً و یا بطور کامل محدود نمایند، اما دیگران با قبول خطر، می خواهند در رشد اقتصاد افغانستان ممد واقع گردند.