نهادهای انتخاباتی ایران روز دوشنبه هفتم اگست (۱۶ اسد) روند ثبت نام نامزدان انتخابات پارلمانی آن کشور را آغاز کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی، انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی را به گونهٔ منظم برگزار کرده است. اما شورای نگهبان که متشکل از روحانیون مذهبی است، تصمیم نهایی را در مورد نامزدان پارلمانی میگیرد و هر گاه نامزدها وفادار به جمهوری اسلامی پنداشته نشوند، رد صلاحیت شده و نمیتوانند در رقابت انتخابات پارلمانی آن کشور شرکت کنند.
از سوی دیگر، آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، حرف آخر را در مورد همه سیاستهای مهم میزند.
ثبت نام نامزدان انتخابات پارلمان ایران در حالی آغاز شده است که این کشور برای چندین ماه شاهد اعتراضات گستردهٔ ضد حکومتی بوده است.
اعتراضات گستردهٔ ضد حکومتی در ایران در ۱۳ سپتمبر ۲۰۲۲ پس از آن آغاز شد که مهسا امینی، زن ۲۲ ساله کرد ایرانی از سوی پولیس "گشت ارشاد" به خاطر رعایت نکردن حجاب بازداشت و به پایگاه پولیس امنیت اخلاقی برده شد.
او چند ساعت بعد با امبولانس در وضعیت وخیم صحی به شفاخانه منتقل شد و سه روز بعد جان باخت.
این اعتراضات به تدریج درخواست سرنگونی روحانیون حاکم ایران را مطرح کرد و به یکی از بزرگترین چالشها برای حکومت آن کشور تبدیل شد، حکومتی که برای بیش از چهار دهه حکمرانی کرده است.
این اعتراضات پس از آن متوقف شد که نیروهای امنیتی ایران معترضان را با خشونت سرکوب کردند و در این جریان بیش از ۵۰۰ معترض کشته شدند. علاوه بر آن، حکومت ایران نزدیک به ۲۰ هزار معترض را دستگیر و توقیف کرد.
ماه گذشته پولیس گشت و ارشاد ایران بار دیگر به جادههای ایران برگشت و کمپاین تازهای را آغاز کرد تا زنان را مجبور به پوشیدن حجاب کند.
نامزدان که برای ۲۹۰ کرسی پارلمان رقابت میکنند، یک هفته مهلت دارند تا از طریق مجازی ثبت نام کنند و مرحلهٔ نخست انتخابات پارلمانی آن کشور یک ماه طول میکشد.
اما هر یک از نامزدان باید از سوی شورای نگهبان تایید شود. شورای نگهبان ۱۲ عضو دارد و ۵۰ درصد اعضای این نهاد به صورت مستقیم از سوی خامنهای انتصاب میشوند. انتخابات پارلمانی ایران قرار است در ماه مارچ ۲۰۲۴ برگزار شود.
در انتخابات ۲۰۲۰ ایران، بیش از هفت هزار نفر که میخواستند در انتخابات پارلمانی آن کشور رقابت کنند، از رقابت در انتخابات رد صلاحیت شدند. میزان مشارکت در این انتخابات کمترین میزان از سال ۱۹۷۹ بود و فقط اندکی بیش از ۴۲ درصد واجداین شرایط رای دهی در انتخابات رای دادند.