علی خامنهای، رهبر ایران، روز سهشنبه ۱۸ اپریل (۲۹ حمل) راه اندازی همهپرسی را در مورد پالیسیهای عمدهٔ دولتی آن کشور رد کرد.
پس از اعتراضات ضد حکومتی که سال گذشته در پی مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ کرد در بازداشت پولیس گشت ارشاد ایران آغاز شد، حکومت این کشور زیر فشار قرار گرفته تا در مورد پالیسیهای عمدهٔ دولتی همهپرسی برگزار کند.
اما علی خامنهای که صلاحیت نهایی در مورد این گونه مسایل را دارد، در جریان ملاقات با شماری از محصلان پوهنتونهای آن کشور، راه اندازی چنین همهپرسی را رد کرد.
خامنهای گفت: "مسایل مختلف کشور قابل رفراندوم نیست؛ زیرا هر همهپرسی شش ماه همه کشور را درگیر میکند. ضمن اینکه در کجای دنیا برای همه مسایل رفراندوم برگزار میکنند؟ آیا برگزاری رفراندوم در مسایل مختلف یک کشور ممکن است؟"
ظاهراََ چنین به نظر میرسد که اظهارات خامنهای پاسخی به سخنان حسن روحانی، رییس جمهور پیشین ایران بوده است. روحانی که میانهرو تلقی می شود، نیز پیشنهاد کرده است تا به خاطر کاهش اختلافات میان حکومت و مردم، چنین رفراندوم در ایران راه اندازی شود.
روحانی به تاریخ ۱۵ حمل سال روان خورشیدی گفت که برگزاری همهپرسی درباره سه موضوع: سیاست خارجی، سیاست داخلی و اقتصاد میتواند راه حل اساسی مشکلات موجود کشورش باشد.
ایران انتخابات منظم ریاست جمهوری و پارلمانی را تحت نظارت مستقیم شورای نگهبان که یک مرجع پر قدرت روحانی در ایران است و سابقهٔ نامزدها را بررسی میکند، برگزار میکند.
بر اساس قانون اساسی ایران، راه اندازی رفراندوم فقط زمانی میتواند راه اندازی شود که دو-سوم حصهٔ پارلمان آن کشور که ۵۰ در صد آن از سوی رهبر آن کشور انتصاب میشود، به آن رای بدهد.
قبل از آقای روحانی میرحسین موسوی، صدر اعظم پیشین ایران که از بیش از یک دهه در حصر خانگی به سر میبرد،خواستار راه اندازی همهپرسی برای تغییر قانون اساسی کشور شده بود.
اندکی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی، همهپرسی در مورد نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی راه اندازی شد. سپس در دههٔ ۱۹۸۰ میلادی همهپرسی دیگری برای تعدیل قانون اساسی آن کشور راه اندازی شد.