وزارت خارجۀ ایران در نخستین انتقاد صریح از طالبان، تهاجم نظامی این گروه بر پنجشیر را "به اشد وجه محکوم" و به جلوگیری از "برادرکشی" تاکید کرد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران روز دوشنبه ششم سپتمبر (۱۵ سنبله) در یک کنفرانس خبری گفت: "پنجشیر تنها راه حل سیاسی دارد و محاصره پنجشیر به هیچ وجه از نظر حقوق بینالملل و حقوق بشردوستانه قابل قبول نیست...طالبان باید به تعهدات خود در چارچوب حقوق بین الملل پابند باشد. گرسنگی دادن به مردم پنجشیر، قطع آب و برق آنها و محاصره مردم پنجشیر مایه نگرانی و تاسف است."
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان گفته است که مردم پنجشیر از شر "گروگانگیری" به گفتۀ وی "افراد باند یاغی" نجات یافته اند و به گفتۀ وی به زودی جریان برق و انترنت ولایت پنجشیر وصل میشود.
از چند روز به اینسو حملات طالبان بر ضد نیروهای "جبهۀ مقاومت ملی" به رهبری احمد مسعود در پنجشیر شدت گرفته است و طالبان ادعا کرده اند که این ولایت را به کلی تصرف کرده اند، هرچند جبهۀ مقاومت این ادعا را رد کرده اند.
شماری از رهبران جبهۀ مقاومت در پنجشیر ادعا کرده اند که مواضع جنگجویان آن گروه در دو شبانه روز گذشته توسط طیارههای بی سرنشین "پاکستانی" آماج حملات قرار گرفته است.
آقای خطیبزاده با بیان اینکه ایران این ادعاها را بررسی میکند، گفت: "دخالت مستقیم و غیرمستقیم نیروهای خارجی در امور افغانستان جز شکست برای نیروهای متجاوز نتیجه دیگری نداشته است...مردم افغانستان مردم استقلال طلب و غیور هستند و هرگونه مداخله خارجی در امور افغانستان از نظر ما محکوم است."
سخنگوی وزارت خارجۀ ایران در پیوند به تعامل ایران با طالبان گفت: "رفتار دولت آتی و گروهی که قدرت را در افغانستان دست میگیرد، نوع رفتار جمهوری اسلامی ایران و کشورهای بین الملل را مشخص میکند و هرچقدر این دولت مسوولانهتر رفتار کند پاسخ مناسبتری دریافت میکند."
ایران که حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد، در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته بود. این کشور که هم اکنون میزبان کم و بیش سه میلیون مهاجر افغان است و از سرازیر شدن سیل جدید مهاجران افغان بیم دارد، اینبار در صدد است که از در آشتی و سازش با طالبان پیش آید.