رییس جمهور و صدراعظم پیشین ایران خواهان تغییرات سیاسی در کشورشان شدند

از چپ به راست، محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین ایران،‌ و میر حسین موسوی، صدراعظم پیشین آن کشور

محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین ایران، و میر حسین موسوی، صدر اعظم پیشین آن کشور، خواهان تغییرات سیاسی در جمهور اسلامی ایران شدند.

تقاضای تغییر سیاسی از سوی این دو مقام پیشین ایران در حالی صورت گرفته است که پس از مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ کردی ایرانی در بازداشت پولیس گشت ارشاد،‌ این کشور شاهد موجی از اعتراضات ضد حکومتی بوده است.

با نزدیک شدن چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ۱۹۷۹،‌ موسوی، یکی از شخصیت‌های مخالف حکومت این کشور، روز شنبه خواهان "تحول اساسی" یک نظام سیاسی شد که به گفته او، با بحران مشروعیت مواجه است.

یک روز پس از اظهارات موسوی، خاتمی، رهبر جنبش اصلاح‌طلب ایران، با نشر اعلامیه‌ای گفت:‌ "آنچه امروز مشهود است، نارضایتی گسترده است."

خاتمی ابراز امیدواری کرد که استفاده از "روش‌های غیرخشونت‌آمیز مدنی" بتواند ''نظام حکومتی را مجبور به تغییر رویکرد و پذیرش اصلاحات کند.''

رسانه‌های ایران به استناد اعلامیه‌ای که از سوی موسوی نشر شده، گزارش داده اند که "ایران و ایرانیان نیازمند و آماده تحول اساسی استند که طرح کلی آن را جنبش "زن، زندگی، آزادی'' ترسیم کرده است.

موسوی در ادامهٔ این اعلامیه گفته است که "در بین ما سعادت و خیر عمومی به دست نمی‌آید و مبارزات بزرگ اجتماعی به پیروزی نمی‌رسند، مگر با حضور زنان و مردان در کنار هم. و هیچ مبارزه‌ای نیست که با این شرط به پیروزی نرسد."

موسوی ۸۰ ساله گفته است که جنبش اعتراضی در چارچوب "بحران‌های وابسته به هم'' آغاز شده است. او پیشنهاد برگزاری ''همه پرسی آزاد و سالم در مورد نیاز به تغییر یا پیش‌نویس قانون اساسی جدید'' را داده است. این سیاستمدار ایرانی نظام کنونی کشورش را ''ناپایدار'' خواند.

میرحسین موسوی در سال ۲۰۰۹ میلادی نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ایران بود که در پی ادعای "تقلب و تخلفات'' گسترده در جریان انتخابات، نتایج اعلام شده را غیرقابل قبول دانست و خواستار ابطال انتخابات شد. در انتخابات ریاست جمهوری ایران که محمود احمدی نژاد پیروز اعلام شد، حامیان موسوی اعتراضات گسترده‌ای را به نتایج انتخابات راه اندازی کردند.

موسوی در اعلامیه‌اش همچنین گفته است که مردم حق دارند که ''به منظور حفظ امنیت عمومی و پیشگیری از خشونت خواستار تغییر نظم موجود یا تدوین میثاقی اساساً تازه شوند، میثاقی که پیش‌نویس آن از سوی نمایندگان منتخب مردم، از هر قومیتی و با هر گرایش سیاسی و عقیدتی تهیه شود و در یک همه‌پرسی آزاد به تایید ملت برسد.''

موسوی همراه با همسرش، زهرا رهنورد،‌ از ۱۲ سال به اینسو بدون اتهام در حصر خانگی به سر می‌برد. موسوی که از افراد نزدیک به آیت‌الله روح‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به شمار می‌رود، بین سال‌های ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۹، صدراعظم آن کشور بود.

خاتمی ۷۹ ساله نیز با اظهارات مشابه هشدار داده است که هیچ نشانه‌ای از تمایل نظام حاکم به اصلاح و دوری از اشتباهات گذشته و حال وجود ندارد.

خاتمی پیش از اینکه مجبور به خاموشی شود، بین سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۵ میلادی رییس جمهور ایران بود. رییس جمهور پیشین ایران گفته است که مردم کشورش هم از نظام حاکم در ایران مایوس اند و هم از اصلاح‌طلبان.