کم از کم ۳۲۶ معترض در ایران کشته شده‌اند - دیدبان حقوق بشر ایران

دیدبان حقوق بشر ایران روز شنبه ۱۲ نومبر (۲۱ عقرب) گفت که نیروهای امنیتی ایران در جریان سرکوب اعتراضات ضد حکومتی آن کشور تا حالا دست‌کم ۳۲۶ معترض را در سراسر آن کشور کشته اند.

پس از مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ ایرانی که در بازداشت پولیس گشت ارشاد ایران جان باخت، حکومت ایران با موج کم سابقه‌ای از اعتراضات مردمی روبرو شده است. خانم امینی به دلیل عدم رعایت حجاب توسط پولیس گشت ارشاد دستیگر شده بود.

این اعتراضات،‌ یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که رهبری ایران پس از انقلاب ۱۹۷۹ میلادی با آن مواجه شده است.

دیدبان حقوق بشر ایران که مقر اصلی آن در شهر اسلو، پایتخت ناروی است، با نشر اعلامیه‌ای در ویب‌سایت خود نوشته است که از جمله ۳۲۶ نفری که توسط نیروهای امنیتی ایران کشته شده اند، ۴۳ کودک و ۲۵ زن شامل قربانیان این سرکوب‌ها می‌باشند.

تازه ترین آمار نشر شده نشان می‌دهد که پس از انتشار آمار قبلی که به تاریخ پنجم نومبر منتشر شد، ۲۲ نفر دیگر در اثر سرکوب نیروهای امنیتی ایران کشته شده اند.

دیدبان حقوق بشر ایران گفته است که دست کم ۱۲۳ نفر در ولایت سیستان بلوچستان واقع در جنوب شرق آن کشور که با پاکستان هم‌مرز است، کشته شده اند. این رقم کشته شدگان بیشتر از آنچه است که قبلاََ این سازمان حامی حقوق بشر گزارش داده بود. بر اساس گزارش قبلی،‌ ۱۱۸ معترض در ولایت سیستان بلوچستان کشته شده اند.

اکثر قربانیان به تاریخ ۳۰ سپتمبر زمانی کشته شدند که نیروهای امنیتی ایران پس از ادای نماز جمعه در مرکز ولایت سیستان بلوچستان بر معترضان گلوله‌باری کردند. حامیان حقوق بشر، این گلوله‌باری را "کشتار دسته جمعی فعالان" خواندند و آن روز را "جمعه خونین" نامیدند.

اعتراضات در ولایت سیستان بلوچستان پس از آن گسترش یافت که بر اساس گزارش ها، فرمانده پولیس شهر بندر چابهار به تجاوز جنسی یک دختر ۱۵ ساله که در توقیف به سر می‌برد، متهم شد.

محمود امیری مقدم، رییس دیدبان حقوق بشر ایران، از جامعهٔ بین المللی خواست تا هرچه زودتر دست به کار شده و سرکوب معترضان توسط حکومت ایران را متوقف کند.

مقدم با نشر اعلامیه‌ای گفته است که "ایجاد یک میکانیزم تحقیقات بین‌المللی و پاسخگویی توسط سازمان ملل، هم روند پاسخگویی عاملان را در آینده تسهیل می‌کند و هم هزینهٔ سرکوب دوامدار جمهوری اسلامی را افزایش می‌دهد."

در همین حال، سازمان عفو بین الملل نیز خواهان ایجاد میکانیزمی شده است تا عاملان سرکوب اعتراضات در این حسابده قرار بگیرند. به گفتهٔ این سازمان،‌ این خواست توسط طوماری با امضای بیش از یک میلیون نفر حمایت شده است.

دیدبان حقوق بشر ایران گفته است که هنوز هم مصروف تحقیق در مورد افرادی است که در جریان اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی ایران کشته شده اند و معتقد است که شمار کشته شدگان بیشتر از آنچه است که تا حالا گزارش شده است.

ایران پس از مرگ مهسا امینی به تاریخ ۱۶ سپتمبر، شاهد تظاهرات گسترده بوده است، تظاهراتی که از سوی حکومت ایران به شدت سرکوب شده است. این اعتراضات،‌ یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که رهبری ایران پس از انقلاب ۱۹۷۹ میلادی با آن مواجه شده است.