وزیر داخلۀ ایران گفته است که قرار است تا نیمۀ نخست سال آیندۀ میلادی، کار ساخت دیوار مرزی این کشور با افغانستان و پاکستان تکمیل شود.
سکندر مومنی، وزیر داخلۀ ایران، روز شنبه دوم نومبر (۱۲ عقرب) در جریان سفر به ولایت مرزی سیستان و بلوچستان به ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران، گفت که بخش نخست کار اعمار دیوار مرزی ایران با افغانستان و پاکستان، که نزدیک به۹۰ کیلومتر است، سال گذشته خورشیدی آغاز شد و کار آن به شدت جریان دارد.
این مقام ایرانی گفته است: "انسداد مرز، تنها فیزیکی نیست، بلکه بخشی از دیوار به صورت سیمخاردار و بخش هوشمند آن شامل رادارها میشود. بنابر این، زمانی که ترکیبی از دیوار و سیستمهای هوشمند را داشته باشیم که همدیگر را کامل میکند، انسداد کامل مرز را شاهد خواهیم بود."
مومنی اضافه کرده که با تکمیل شدن ساخت این دیوار مرزی، از ورود قاچاق مواد مخدر، تردد غیرقانونی شهروندان خارجی و ناامنی جلوگیری خواهد شد.
این در حالی است که پیش از این، حسن کاظمی قمی، نماینده رییس جمهور ایران در امور افغانستان و سفیر آن کشور در کابل، گفته بود که این کشور بر اعمار دیوار مرزی با افغانستان متعهد است.
به گفتۀ این دپلومات ایرانی، این تصمیم برای جلوگیری از ورورد عناصر دهشتافگن نیز صورت میگیرد که ایران با آنان مواجه است.
بر اساس معلومات مقامهای ایرانی، دیوار مرزی میان افغانستان و ایران، در پنج ولایت مرزی آن کشور، به شمول مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی به ارتفاع چهار متر و نصب سیمخاردار ساخته میشود.
به گفتۀ آنان، ساخت این حصار سه سال را در بر خواهد گرفت و در کنار آن، یک جاده نیز اعمار خواهد شد.
این در حالی است که مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، در کنفرانس وحدت اسلامی گفت که کشورهای اسلامی باید مانند اتحادیۀ اروپا مرزهای بازداشته باشند و شهروندان آن آزادانه رفت و آمد کنند.
او گفت: "اروپاییها با همه دعواهایی که با هم داشتند، مرزها را برداشتند، پولهای شان را یکی کرده اند، راحت رفت و آمد میکنند، اما ما دیوار میزنیم، جلوهمدیگر را میگیریم، گاه هم همدیگر را میکشیم...."
ایران بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد و آمارکمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نشان میدهد که در حال حاضر ۴.۵ میلیون مهاجر افغان با اسناد قانونی مهاجرت، ویزۀ درازمدت اقامت و نیز فاقد هرگونه اسناد قانونی در ایران زندگی میکنند.
پیش از این طالبان گفته بودند که هرگونه انسداد مرزی میان افغانستان و ایران باید بر اساس تفاهم دوجانبه باشد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در ماه دلو سال گذشته گفته بود: "هیچ کشوری نباید از افغانستان هراس داشته باشد، از جمله جمهوری اسلامی ایران که باید مطمین باشد از افغانستان به آنها آسیبی نمیرسد چرا که در افغانستان امنیت و ثبات برقرار است."
پاکستان نیز امتداد مرزهایش را با افغانستان حصارکشی کرده است.