ادارهٔ هستهای سازمان ملل متحد میگوید که تهران پس از منفجر کردن آخرین کارخانه مونتاژ سانترفیوژ این کشور در تابستان گذشته، در حال ساخت یک کارخانهٔ جدید زیرزمینی از این نوع است.
تصاویر ماهوارهای منتشر شده روز چهار شنبه ۲۸ اکتوبر (هفتم عقرب) نیز نشان میدهد که ایران کار اعمار را در تاسیسات هستهای نطنز آغاز کرده است.
نطنز یکی از چندین تاسیسات اتمی ایران است که از سوی اداره بین المللی انرژی اتمی نظارت میشود.
آتشسوزی ماه جولای سال روان این تاسیسات اتمی را که در شهر اصفهان موقعیت دارد، به گونه گسترده خساره رسانیده و روند انکشاف سانتفیوژهای غنی سازی به سطح بلند یورانیم را کند کرد.
تصاویر ماهوارهای نشان می دهد که از ماه اگست به اینسو، ایران جادهٔ جدیدی را به سمت جنوب نطنز ساخته است. این تصاویر همچنان نشان داده است که ساحه از وجود وسایل و تجهیزات ساختمانی پاک میشود.
تحلیلگران مرکز مطالعات منع گسترش تسلیحات هستهای در انستیتیوت مطالعات بین المللی میدلبری می گویند که آنان معتقدند که حفاری در این ساحه جریان دارد.
جفری لوویس، کارشناس امور برنامۀ هستهای ایران در مرکز جمیز مارتین گفت: "این جاده همچنین به کوهها می رود، بنابراین ممکن است این واقعیت باشد که آنان در حال حفر کردن ساختمانی اند که در پیشرو باز بوده و یک تونل در کوهها باشد یا شاید آنها قصد دارند آنرا (دستگاههای سانترفیوژ) در آنجا دفن کنند."
مقامات ایران در سازمان ملل متحد از اظهار نظر در این مورد امتناع ورزیدند.
قبل از این علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، به تلویزیون دولتی ایران گفته بود که تاسیسات تخریب شده در بالای زمین با تاسیسات "در قلب کوههای اطراف نطنز" جاگزین شده است.
ایران اکنون یورانیم را تا حدود ۴.۵ در صد غنی می کند و طبق آخرین گزارش ادارهٔ انرژی هسته ای بین المللی، ایران ۲۱۰۵ کیلوگرام یورانیم را در ذخایر خود دارد. کارشناسان معمولاً می گویند ۱۰۵۰ کیلوگرم یورانیم کم غنی شده میتواند مجدداً در حدود ۹۰ در صد غنی سازی شده و برای ساختن سلاح های هستهای غنی سازی شود.
ایران در سال ۲۰۱۵ توافقنامهٔ هستهای را با قدرتهای جهان امضا کرد که بر اساس آن این کشور فعالیت های غنی سازی یورانیم را کاهش میدهد.
دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای با ایران خارج شد.