پس از تلاشهای چند هفتۀ اخیر برای پیشرفت در راستای احیای توافق تاریخی هستهای ایران، دپلوماتان میگویند که قرار است دور تازۀ مذاکرات در این زمینه روز سه شنبه هشتم فبروری در ویانا، پایتخت اتریش از سرگرفته شود.
طرفهای دخیل در توافق هستهای ایران از سال گذشته به اینسو، با حضور غیر مستقیم ایالات متحده، برای احیای این توافق مذاکره دارند. این مذاکرات اواخر ماه گذشته متوقف شد و مذاکره کنندگان برای مشورت و رایزنی به کشورهای شان رفتند.
الن متون ، سخنگوی اتحادیه اروپا که ریاست این مذاکرات را به پیش میبرد روز دوشنبه در یک پیام تویتر نوشت: "هشتمین دور مذاکرات ویانا با حضور داشت چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا، ایران و ایالات متحده در ویانا از سر گرفته میشود."
پس از ماه ها بنبست، در هفتههای اخیر پیشرفتهایی در زمینۀ احیای مجدد توافق هستهای ۲۰۱۵ رونما شده است؛ توافقی که هدف آن بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هستهای است، هرچند ایران همواره گفته است که در تلاش ساختن بم اتم نبوده و برنامۀ هستهای آن کشور ماهیت صلح آمیز دارد.
دونالد ترمپ ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ بهگونۀ یک جانبه از توافق هستهای ایران خارج شد و تحریمهای شدید اقتصادی را بر تهران از سر گرفت. در واکنش، ایران نیز تعهدات خود را به توافقنامۀ هستهای زیرپا کرد و فعالیتهای هستهای خود را از سرگرفت.
"برهۀ سرنوشتساز"
اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان در مصاحبه با روزنامۀ واشنگتن که روز دوشنبه نشر شد، گفته است که پایان موفقانۀ مذاکرات به ایران بستگی دارد. او گفت: "پیام روشن به آنان دادیم که اکنون زمان تصمیمگیری و پشرفت است، نه طولانی کردن روند...این یک برهۀ سرنوشتساز است و آرزومندیم که آنان [ایران] از این فرصت استفاده کند. وقت زیادی نداریم."
در همین حال، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران گفته است که پاسخهایی را که ایالات متحده در نشست فردا در ویانا میآورد، مشخص خواهد کرد که چه زمانی میتوان به توافق رسید. او گفت که ایران خواستار تضمینهایی است که ایالات متحده بار دیگر توافق هستهای را نقض نکند.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفته است که تهران و واشنگتن در جریان مذاکرات ویانا تا کنون نتواسته اند "توازن" را شکل دهند.
وزارت خارجه ایالات متحده به روز جمعه اعلام کرد که در یک اقدام ضروری برای برگشت به توافق هستهای ایران، واشنگتن تحریمهایی را لغو میکند که بر برنامۀ ملکی هستهای ایران وضع شده بود.
لغو این تحریم ها علیه ایران، زمینه را مساعد میکند تا سایر کشورها و شرکتها، بدون آنکه هدف تحریمهای امریکا قرار گیرند، در برنامۀ ملکی هستهای ایران شرکت کنند.