ایران بار دیگر سه نفر را در ارتباط به اعتراضات ضد حکومتی اعدام کرد

مجید کاظمی، صالح میرهاشمی، و سعید یعقوبی

قوهٔ قضاییه ایران روز جمعه ۱۹ می (۲۹ ثور) گفت که سه مرد را به اتهام کشتن اعضای نیروهای‌ امنیتی آن کشور در جریان اعتراضات ضد حکومتی که پس از مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ کردی ایران محکوم شده بودند، صبح جمعه به وقت محل اعدام کرد.

میزان‌، خبرگزاری قوهٔ قضاییه‌ٔ ایران، گزارش داده است که میرهاشمی، مجید کاظمی‌شیخ‌شبانی، و سعید یعقوبی‌کردسفلی، متهمان پرونده "خانه ‌اصفهان" صبح به وقت محل اعدام شدند.

کاظمی، میرهاشمی و یعقوبی در نومبر سال گذشته دستگیر شدند و پس از آن در جنوری سال روان میلادی به اعدام محکوم شدند.

این سه مرد روز جمعه به دار آویخته شدند. ایران پس از آغاز اعتراضات ضد حکومتی که در پی مرگ مهسا امینی آغاز شد، تا حالا هفت معترض را اعدام کرده است.

اعدام این افراد یک روز پس از آن صورت گرفت که ایالات متحده روز پنجشنبه از ایران خواست تا حکم اعدام سه نفری را تطبیق نکند که در تظاهرات سراسری این کشور دخیل بودند.

ویدانت پتیل، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، به خبرنگاران گفت: "اعدام این افراد پس از آن که به گونهٔ‌گسترده گفته شد در محاکم قلابی حکم شده،‌ اهانت به حقوق بشر و وقار اساسی در ایران و هر جای دیگر خواهد بود."

این سه نفر به قتل دو بسیجی و یک مامور انتظامی متهم شده بودند. این در شرایطی بود که آنها و خانواده‌هایشان بارها این اتهام را رد کرده بودند.

خبرگزاری میزان گزارش داده است که''در پی حمله مسلحانه تروریستی در میدان نگهبانی محله خانه اصفهان، ۳ مدافع امنیت به نام‌های اسماعیل چراغی، محسن حمیدی و محمد کریمی به شهادت رسیدند. عوامل این حمله، با هماهنگی قبلی که با یکدیگر داشتند دست به اقدام تروریستی زده و با کشیدن سلاح به قصد جان مردم و ماموران اقدام به تیراندازی کردند. در این عملیات تروریستی تعدادی از مردم و نیرو‌های حافظ امنیت نیز مجروح شدند."

افراد اعدام شده پیش از این گفته بودند که آنان پس از شکنجه‌های فراوان وادار به انجام اعترافات تلویزیونی شدند.

واکنش‌ها
محمود امیری‌مقدم، رییس سازمان حقوق بشر ایران مستقر در ناروی، در واکنش به اعدام این سه نفر در تویتی گفت:‌ "ما باید به رهبران جمهوری اسلامی تفهیم کنیم که اعدام معترضان قابل تحمل نخواهد بود."

آقای امیری مقدم افزود: "اگر جمهوری اسلامی به خاطر این جنایات متحمل هزینه‌ای سنگین از سوی مردم ایران و جامعه جهانی نشود، ماشین کشتار حکومت جان‌های معترضان بی‌شماری را خواهد گرفت."

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، در تویتی گفته است که باوجود اعتراضات در مقابل زندان و در سراسر جهان، هر سه نفر اعدام شدند و از جامعهٔ بین المللی خواست تا در برابر این اعدام، اقدام جدی کند.

هانا نیومن تاکید کرد: "با رژیمی که جوانان خود را می کشد، نمی توان عادی سازی روابط را داشت."

سازمان حقوق بشر ایران نیز روز جمعه در بیانیه‌ای در واکنش به اعدام سه متهم خواستار برخورد جامعهٔ بین المللی در مقابل این اقدام "جنایتکارانه" شد.

این سازمان در مورد اعدام این سه نفر به اتهام "محاربه" نوشت که پرونده‌های آنان "سرشار از نقص و ابهام" و تنها بر اساس"اعترافات زیر شکنجه علیه خود و یکدیگر" بود، و آنها در این "اعترافات" که بخش‌هایی از آن نیز در تلویزیون دولتی ایران نشر شد، "سناریوی تحمیلی" را علیه خود و هم‌پرونده‌ای‌هایشان "تکرار" کردند.

پیش از این عفو بین‌الملل روز دوشنبه گزارشی را نشر کرد که بر اساس آن، پس از چین، بیشترین اعدام‌ها در سال ۲۰۲۲ در ایران صورت گرفته است. بر اساس گزارش‌ها، ۷۵ اعدام‌ در سال ۲۰۲۲ در ایران صورت گرفته و محکومان به دار آویخته شدند.

عفو بین الملل سال گذشته مجموعاََ اعدام ۸۸۳ نفر را در سراسر جهان ثبت کرده است که پس از چین، ایران با ۵۷۶ اعدام، عربستان سعودی با ۱۹۶ اعدام—بالاترین رقم در ۲۰ سال گذشته — مصر با ۲۴ اعدام و ایالات متحده با ۱۸ اعدام به ترتیب در رده‌های دوم، سوم، چهار و پنجم قرار گرفته اند.