اعدام دسته جمعی در عربستان؛ ایران مذاکرات با سعودی را تعلیق کرد

ایران روز یکشنبه ۱۳ مارچ (۲۲ حوت) تصمیم گرفت تا گفتگو‌های سری خود با عربستان سعودی را که به وساطت عراق صورت می گرفت،‌ به طور موقت تعلیق کند.

وبسایت دولتی نور نیوز ایران گزارش داده است که این تصمیم یک روز پس از آن اتخاذ شد که عربستان سعودی بزرگترین اعدام دسته جمعی را در تاریخ معاصر آن کشور اجرا کرد.

حکومت عراق تلاش کرده است تا از طریق میانجی‌گری روابط پر تنش میان دو رقیب منطقه ای—تهران و ریاض — از بین برود.

این خبررسانی که به شورای عالی امنیت ملی ایران نزدیک پنداشته می‌شود، گزارش داده است که حکومت آن کشور به صورت یکجانبه تصمیم گرفته است تا گفتگو‌ها با عربستان سعودی را متوقف کند؛ گفتگو‌هایی که برای بیش از یکسال در بغداد، پایتخت عراق، ادامه داشت.

هدف عمدهٔ این گفتگوها، از سرگیری روابط دپلوماتیک میان ریاض و تهران عنوان شده بود.

پیش از این،‌ وزیر خارجهٔ عراق گفته بود که دور پنجم گفتگو‌ها میان نمایندگان دو کشور روز چهارشنبهٔ آینده برگزار خواهد شد.

در این گزارش مشخص نشده است که چرا تهران این مذاکرات را متوقف کرده است، اما این اقدام پس از آن صورت گرفت که عربستان سعودی ۸۱ نفر را به اتهام جرایم مختلف از جمله قتل اعدام کرد.

یک گروه حامی حقوق بشر گفته است که بیش از ۳۶ نفر از این اعدام شدگان مسلمانان شیعه مذهب بودند.

پیروان اهل تشیع که اکثر آنان در مناطق شرقی غنی از نفت سعودی زندگی می کنند، از دیر زمان به این سو شکایت دارند که با آنان منحیث شهروندان درجه دوم برخورد صورت می‌گیرد.

روابط دپلوماتیک میان ایران، بزرگترین کشور مسلمان شیعه در جهان، و عربستان سعودی که اکثر جمعیت آن مسلمانان سنی اند، در سال ۲۰۱۶ میلادی پس از آن قطع شد که ریاض نمر باقر النمر یک روحانی برجستهٔ شیعه را اعدام کرد.

پس از اعدام النمر، طرفداران وی بر سفارت عربستان سعودی در تهران و قنسولگری این کشور در مشهد یورش بردند؛ اقدامی که خصومت میان دو کشور را برای چندین سال پیهم شعله ور ساخت.

اعدام دسته جمعی در عربستان سبب شد تا روز شنبه شماری از شیعیان در بحرین نیز اعتراضات پراکنده را بر ضد ریاض راه‌اندازی کنند.

گفتگو میان نمایندگان دو کشور سال گذشته پس از آن به وساطت عراق آغاز شد که عربستان سعودی در جستجوی پایان جنگ بر ضد شورشیان حوثی یمن شد؛ شورشیانی که از حمایت ایران برخوردار اند.