مصطفی الکاظمی ، صدراعظم عراق، روز شنبه ۳۰ اپریل ( دهم ثور) گفت که قرار است به زودی تنشهای چندین ساله میان عربستان سعودی و ایران پایان یابد و توافق بین این دو رقیب منطقهای نزدیک شده است.
پس از مذاکرات دور پنجم میان تهران و ریاض در بغداد، مقامهای عراقی اکنون خوشبین به نظر میرسند و از آغاز برگزاری ششمین نشست قریب الوقوع صحبت کرده اند، مذاکراتی که ممکن زمینهٔ از سرگیری روابط دپلوماتیک میان دو کشور را مساعد سازد. روابط دپلوماتیک میان ایران و عربستان در سال ۲۰۱۶ میلادی پس از آن قطع شد که معترضان خشمگین در ایران ماموریتهای دپلوماتیک عربستان سعودی را به آتش کشیدند.
پس از آنکه عربستان سعودی شیخ نمر باقر النمر، روحانی سرشناس شیعه را، در سال ۲۰۱۶ اعدام کرد، معترضان ایرانی بر نمایندگیهای دپلوماتیک عربستان سعودی در ایران حمله کردند. عربستان سعودی از آن به بعد روابط خود را با ایران قطع کرد.
عراق که در همسایگی ایران و عربستان سعودی قرار دارد، در یک سال گذشته پنج بار میزبان مذاکرات میان هیاتهای تهران و ریاض بوده است تا روابط میان عربستان با اکثریت مسلمان سنی و ایران با اکثریت مسلمان شیعه از سرگرفته شود.
ایران و عربستان سعودی هر دو از جناحهای رقیب در سراسر منطقه حمایت می کنند. به گونهٔ مثال ایران در یمن از شورشیان حوثی حمایت می کند، در حالیکه ایتلافی به رهبری عربستان سعودی به حمایت از حکومت مخلوع یمن بر ضد شورشیان حوثی حمایت می کند.
مصطفی الکاظمی، صدراعظم عراق در مصاحبه ای با روزنامه حکومتی الصباح گفته است که کشورش منافع مستقیمی در دستیابی به تفاهم بین کشورهای منطقه و دستیابی به ثبات منطقه دارد.
الکاظمی گفت : " برادارن ما در عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران نظر به شرایط فعلی که در منظقه دیده میشود ، با مسولیت پذیری بزرگی به گفتگو می پردازند ."
این مقام ارشد عراق همچنین گفت:" ما متقاعد شده ایم که مصالحه نزدیک است" و بهبودی روابط میان تهران و ریاض به نفع صلح و ثبات منظقه می باشد.
خبرگزاری عراق (INA) سه شنبهٔ گذشته از قول احمد الصحاف، سخنگوی وزارت خارجهٔ عراق، نوشت که گفتگوها میان هیاتهای تهران و ریاض ادامه دارد و این مذاکرات ممکن منجر به حضور نمایندگان دپلوماتیک میان ایران و عربستان سعودی گردد.
به اساس گزارش رسانههای ایرانی، در ماه مارچ سال روان میلادی، پس از آنکه عربستان سعودی در یک رویداد کمپیشینه در تاریخ معاصر این کشور، ٨١ زندانی از جمله هفت یمنی و یک سوری را به اتهام تروریزم و سایر جرایم مانند داشتن "باورهای انحرافی" اعدام کرد ، تهران شرکت خود را در مذاکرات با عربستان سعودی، به تعلیق در آورد. شماری از شورشیان حوثی یمن نیز در میان اعدام شدگان قرار داشتند، شورشیانی که از حمایت تهران برخوردار اند.
ولی در اوایل ماه مارچ، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گفت که ایران و عربستان سعودی همسایههای دیرینه اند و بهتر است هردو کشور جهت بیرون رفت از معضلات به دنبال راههای همزیستی باشند.