وزیر خارجه ایران می گوید که در ۱۳ سال گذشته که نیرو های خارجی به رهبری ایالات متحده در افغانستان حضور داشتند، تلاش برای افراطگرایی و مواد مخدر در منطقه ناکام بوده و این مشکلات کاهش نه بلکه افزایش یافته است.
محمد جواد ظریف پس از دیدار با رئیس اجرایی حکومت افغانستان در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت که برای مبارزه با مواد مخدر و هراس افگنی لازم است که افغانستان روابط خود را با کشور های همسایه گسترش و تعمیق بخشد.
آقای ظریف مواد مخدر را به عنوان عامل بی نظمی، بی ثباتی و ناامنی در منطقه خواند و از حکومت افغانستان خواست که مبارزه با این چالش را در اولویت های کاری خود قرار دهد. او افزود که کمک جامعۀ جهانی نیز در این زمینه بسنده نبوده و بر مساعدت بیشتر جهانی برای رسیدگی به این وضعیت تاکید کرد.
Your browser doesn’t support HTML5
وزیر خارجۀ ایران گفت که کشورش در امور داخلی افغانستان مداخله نکرده و در آینده نیز سیاست عدم مداخله را در قبال افغانستان در پیش خواهد گرفت.
وزیر خارجۀ ایران گفت که نگرانی کشورش را در مورد حضور خارجی ها در منطقه با رهبران دولت افغانستان شریک ساخته است و جانب افغانستان در این خصوص به وی اطمینان داده است.
محمد اشرف غنی احمدزی رئیس جمهور افغانستان چندی پیش از حکومت ایالات متحده خواست که در مورد جدول زمانی خروج کامل سربازان امریکایی از افغانستان تا پایان سال ۲۰۱۶ بازنگری کند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرایی افغانستان نیز در این کنفرانس خبری گفت که افغانستان برای مبارزه با تهدیدات بسیار بزرگ چون داعش ]گروه دولت اسلامی[ و مواد مخدر نیاز به افزایش همکاری با ایران دارد.
ملاقات با غنی
محمد جواد ظریف همچنان در دیدار با رئیس جمهور غنی پیرامون مسایل امنیتی، مبارزۀ مشترک با دهشت افگنی و مواد مخدر، مشکلات مهاجرین افغان در ایران و همکاری اقتصادی دو کشور به ویژه در زمینۀ ترانزیت و انرژی برق صحبت کرد. او گفت که با رویکار آمدن حکومت وحدت ملی در افغانستان فصل جدیدی در روابط میان کابل و تهران گشوده شده است.
آقای غنی گفت که ایران به صفت یک همسایه، در کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت برای افغانستتان حایز اهمیت است. آقای غنی با تاکید بر همکاری های منطقه یی گفت که بهترین راه برای رفاه و ثروتمند شدن کشور های منطقه، گسترش همکاری های منطقه یی می باشد.
آقای ظریف گفت که چالش های کنونی منطقه چالش مشترک است و ایران شریک موقت افغانستان نیست. او گفت "ایران آماده است که به عنوان شریک راهبردی به افغانستان کمک کند و پیشرفت، صلح و ثبات افغانستان به معنی پیشرفت، صلح و ثبات ایران می باشد".
جواد ظریف در دیدار با رئیس جمهور افغانستان دعوت نامۀ رئیس جمهور ایران را به رئیس جمهور غنی جهت یک سفر رسمی به تهران سپرد. آقای غنی پذیرفت که در یک فرصت مناسب به ایران سفر خواهد کرد.
همچنان طرح توافقنامۀ ستراتیژیک میان دو کشور در این دیدار مطرح شد که بر اساس خبرنامۀ ریاست جمهوری افغانستان پس از ترتیب محتوای آن در یک چارچوب منظم، سند مذکور در جریان سفر رسمی رئیس جمهور غنی به ایران امضا خواهد شد.
قرار است وزیر خارجه ایران در این سفر حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان نیز دیدار کند.