مقامات اردنی میگویند که این کشور روز یکشنبه ۲۶ فبروری (هفتم حوت) میزبان نشستی بین مقامات ارشد امنیتی و سیاسی اسراییل و فلسطین با مشارکت ایالات متحده خواهد بود تا از افزایش خشونتهای اخیر که ترس از تشدید تنشها در آستانه ماه رمضان را برانگیخته است، جلوگیری کند.
این نشست یک روزه در بندر العقبه اردن با حضور برت مکگورک، مشاور جو بایدن، رییس جمهور امریکا در امور شرق میانه برگزار میشود. این نخستین بار پس از چندین سال است که روسای ارشد امنیتی اسراییل و فلسطین دیدار حضوری خواهند داشت.
در این نشست از نمایندگان احزاب کلیدی منطقه نیز دعوت بعمل آمده است.
یک مقام اردنی که نخواست نامش در این گزارش ذکر شود گفته است که این گفتگوها بخشی از تلاشهای دپلوماتیک اردن با واشنگتن و مصر برای بازگرداندن آرامش به اسراییل و سرزمینهای فلسطینی در غزه و کرانهٔ غربی و اعتماد بین دو طرف میباشد.
این نشست فرصتی برای توقف درگیریهای فزاینده بین اسراییل و فلسطین در ماههای اخیر است که خشم کشورهای عرب و نگرانی بینالمللی را در مورد بازگشت به یک درگیری گستردهتر در منطقه، برانگیخته است.
این مقام اردنی گفت: "چنین ملاقاتی در سالهای گذشته اتفاق نافتاده است... این یک دستاورد بزرگ است که آنها را دور هم جمع کنیم."
در سالهای گذشته، عید فطر مسلمانان، عید فصح یهودیان و عید پاک مسیحیان در عین زمان مصادف شده بود که باعث درگیریهای در اطراف مسجد اقصا در شهر بیت المقدس شده بود. سال گذشته در جریان ماه رمضان در درگیریها بین پولیس اسراییل و فلسطینیان صدها فلسطینی زخمی شدند.
وزارت صحت فلسطین اعلام کرده است که در جریان درگیریهای سال جاری کم از کم ۶۲ فلسطینی از جمله افراد نظامی و غیر نظامی جان باخته اند. وزارت خارجهٔ اسراییل نیز از کشته شدن ۱۰ اسراییلی و یک سیاح اوکراینی در همین مدت خبر داده است.
در تازه ترین مورد، نیروهای اسراییلی هفتهٔ گذشته در جریان یک عملیات در شهر نابلس کرانهٔ غربی نه فلسطینی را کشته و بیش از ۹۰ نفر دیگر را زخمی کردند.
در اوایل ماه جاری، ملک عبدالله، پادشاه اردن، با بایدن و مکگورک دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار ایالات متحده - متحد سرسخت اسراییل، مصر و اردن - در مورد تهدیدات علیه امنیت منطقه هشدار داد و برای ازسرگیری مذاکرات متوقف شده تحت حمایت ایالات متحده تاکید کرد.
این مقام اردنی گفت، علاوه بر جلوگیری از خشونت، امید است که نشست روز یکشنبه اقدامات یکجانبه اسراییل را متوقف کند. این "در نهایت می تواند به تعامل سیاسی بیشتر منجر شود."
اردن نگران افزایش اعمار مسکونههای یهودینشین بوده و اسراییل را به تلاش برای تغییر وضعیت موجود در بیت المقدس متهم کرده است. اسراییل این اتهام را رد میکند.
بازگشت بنیامین نتانیاهو، صدراعظم راستگرای اسراییل به قدرت، نگرانیهای اعراب را نسبت به سیاستهایی که شامل تسریع شهرکسازی یهودیان و حملات امنیتی شدیدتر در سرزمینهای فلسطینی در کرانه غربی است، عمیقتر کرده است.
اکثر قدرتهای جهان، به شمول وزرای خارجهٔ پنج قدرت غربی، با تصمیم اسراییل برای ساختن هزاران مسکونهٔ بیشتر یهودینشین در کرانهٔ غربی رود اردن اظهار مخالفت کرده و گفتند که این امر تنشهای میان اسراییلیها و فلسطینیها را افزایش خواهد داد.
وزرای خارجهٔ ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا به تاریخ ۱۴ فبروری گفتند که در مورد تصمیم حکومت اسراییل مبنی بر قانونی ساختن نه مسکونهٔ دیگر در سرزمین اشغال شده "عمیقاً نگران" اند.
در حال حاضر، بیش از ۴۷۵ هزار اسراییلی در مسکونههای زیست دارند که در کرانهٔ غربی اشغال شده اعمار شده است؛ جاییکه ۲.۸ میلیون فلسطینی زندگی میکند.