ضمیر کابلوف، نمایندهٔ ویژهٔ رییس جمهور روسیه برای افغانستان هشدار داده است که اگر اوضاع افغانستان بیشتر رو به وخامت بگذارد، نارضایتی پشتونها از گروه طالبان بیشتر خواهد شد.
کابلوف در مصاحبه با رسانهٔ آرتیویآی روسیه که روز پنجشنبه ۲۸ سپتمبر (ششم میزان) نشر شد، گفت: "نیرویی وجود ندارد که در سطح ملی طالبان را به چالش بکشد. اما برای همیش چنین نخواهد بود. ما واقعگراییم و این را به طالبان توضیح میدهیم که اگر وضعیت اجتماعی-اقتصادی پشتونها که ستون فقرات طالبان اند، رو به وخامت بگذارد، درز بزرگتر خواهد شد."
کابلوف گفت که دیر یا زود سرکوبشده ترین گروههای قومی به مقاومت آغاز کرده و این وضعیت در آینده به "یک نوع جنگ داخلی" مبدل خواهد شد.
این دپلومات روسی گفت که اگر طالبان مکلفیتهای خود را به درستی انجام بدهند و شرایط کسب مشروعیت را بر آورده کنند، روسیه در آینده ممکن حکومت آن گروه را به رسمیت بشناسد. او گفت: "طالبان باید به خواستها برای تشکیل حکومت فراگیر قومی-سیاسی پاسخ بدهند. اگر آنان این گام را بردارند، زمینه فراهم خواهد شد تا روسیه احتمالاً رژیم طالبان را به رسمیت بشناسد."
شراکت قدرت
کابلوف با اشاره به حکومت تکقومی و تکگروهی طالبان گفت: "اینکه طالبان نمیخواهند قدرت را با کس دیگری شریک کنند، قابل درک است. افزون بر آن، شور و شعف آنان از پیروزی هنوز فرو نکاسته است. اما اگر طالبان میخواهند که منحیث یک نیروی مسوول عمل کنند، باید سازش کنند."
مصاحبه با کابلوف درست یک روز پیش از برگزاری نشست فارمت مسکو برای افغانستان نشر شد. در نشست فارمت مسکو که روز جمعه ۲۹ سپتمبر در شهر کازان، مرکز تاتارستان روسیه برگزار میشود، به گفتهٔ وزارت خارجهٔ روسیه، بر اوضاع کلی افغانستان، تشکیل حکومت فراگیر قومی-سیاسی، مصالحهٔ بینالافغانی، امنیت منطقوی و بازسازی افغانستان تمرکز خواهد شد.
وزارت خارجهٔ روسیه گفته است که از نمایندهٔ ایالات متحده در نشست کنونی فارمت مسکو دعوت نشده است و در عین حال، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفته است که امریکا عضو نشست فارمت مسکو نیست و به گفتهٔ وی "نمایندهٔ ایالات متحده در این نشست شرکت نخواهد داشت."
کابلوف گفت که در نشست فارمت مسکو، جز هیات طالبان، از هیچ گروه دیگر افغان دعوت نشده است. او گفت: "جز طالبان هیچ کس دیگری را دعوت نکرده ایم. هنوز روشن نیست که کی را با آنان [طالبان] کنار بیاوریم. اساساً، همه مخالفان طالبان اکنون فراری اند. همه فرار کرده و هموطنان و همقومیهای شان را به دست سرنوشت سپرده اند."
با آنکه نمایندهٔ روسیه در امور افغانستان، طالبان را یگانه نیروی حاکم در افغانستان میداند، جبهات مخالف طالبان در دو سال گذشته بر ضد این گروه درگیریهای داشته اند، اما هیچ یک از این گروهها تا کنون قادر به تصرف جغرافیای مهم و استراتیژیک چون مراکز ولسوالیها و ولایات نشده اند.
واکنش مخالفان طالبان
دو روز پیش از برگزاری نشست مسکو برای افغانستان، شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان، که ایتلاف مرکب از عمدتاً رهبران پیشین جهادی افغانستان است، از برگزارکنندگان نشست فارمت مسکو خواست تا نشست منطقهای را با مشارکت سازمان ملل متحد و کشورهای دخیل به منظور یافتن راهحل برای بحران جاری در افغانستان ترتیب دهند.
این شورا در بیانیهای، تعامل با طالبان را یک جانبه و تعامل با یک "گروه افراطی" دانسته و ادامهٔ حکومت طالبان را تهدیدی برای منطقه و جهان توصیف کرده است.
از سوی دیگر، چند هفته پیش از برگزاری نشست مشورتی فارمت مسکو، احمد مسعود، رهبر جبههٔ مقاومت ملی ضد طالبان به دعوت مسکو سفری به روسیه داشت و در مقر پارلمان آن کشور با رهبر یکی از احزاب سیاسی روسیه دیدار کرد.
کابلوف همچنین گفت که اکنون امور سفارت افغانستان در مسکو را شارژدافیر به پیش میبرد، زیرا به گفتهٔ وی مسکو حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد و از این رو سفیر طالبان را پذیرفته نمیتواند.
گروه طالبان درج فهرست سازمانهای دهشت افگن در روسیه است و کابلوف در مصاحبه با آرتیویآی اذعان داشت که در نشست فارمت مسکو در مورد حذف طالبان از فهرست سازمانهای دهشت افگن در روسیه تصمیمی گرفته نخواهد شد. او گفت: "چنین اعلامیههایی انتظار نمیرود."
برخی از کارشناسان سیاسی معتقدند که نشست روز جمعه فارمت مسکو مانند دیگر نشستهای این قالب نتیجه خاصی نخواهد داشت. طارق فرهادی، کارشناس مسایل سیاسی، به این باور است که عمدتاً روسیه این نشست را ترتیب میدهد تا در امور افغانستان ابراز وجود کند.
نمایندگان روسیه، چین، هند، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و اوزبیکستان در نشست مشورتی فارمت مسکو حضور دارند.