زلمی خلیلزاد، دپلومات پیشین امریکایی، امروز هفتم نومبر (۱۷عقرب) از حکومت پاکستان خواست تا عمران خان، صدر اعظم پیشین این کشور را که "دوست" دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، است، از زندان آزاد کند.
خلیلزاد که در دور نخست ریاست جمهوری دونالد ترمپ به صفت نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده در امور مصالحهٔ افغانستان کار میکرد، در یک پیام رسانهٔ اجتماعی ایکس نگاشته است: "حال که ترمپ در انتخابات ایالات متحده پیروز شده است، عاصم منیر، چگونه می تواند زندانی کردن غیرقابل توجیه دوستش عمران خان را توضیح دهد."
خلیلزاد در ادامه نگاشته است که زمان آن فرارسیده است تا عمران خان و سایرینی که بدون روند قضایی عادلانه زندانی شده اند، آزاد شوند.
دونالد ترمپ به تاریخ پنج نومبر در انتخابات ریاست جمهوری برنده شد و قرار است به تاریخ ۲۰ جنوری سال ۲۰۲۵ مراسم تحلیف را به جا آورد.
آنچه ترمپ در گذشته در مورد پاکستان گفته بود
۶ دسمبر ۲۰۱۱: پاکستان دوست ما نیست.
۵ جولای ۲۰۱۲: پاکستان به خاطریکه شش سال به اسامه بن لادن پناه داد، چی وقت از ما پوزش خواهد خواست؟
۱۷ جنوری ۲۰۱۲: میلیاردها دالر به پاکستان دادیم، اما چی گرفتیم؟ خیانت و بی حرمتی – بدتر از آن.
۲۷ مارچ ۲۰۱۶: حلمۀ دیگر افراطگرایان اسلامی، اینبار در پاکستان، زنان و کودکان مسیحی را هدف گرفت. من به تنهایی آن را حل کرده می توانم.
۸ نوامبر ۲۰۱۶: من پاکستان را دوست دارم. کشور عالی، مکان عالی، مردم عالی.
۱۳ اکتوبر ۲۰۱۷: به تقویت روابط بهتر با پاکستان و رهبران آن میآغازم. از آنان به خاطر همکاری شان در عرصه های زیاد تشکر میکنم.
۱ جنوری ۲۰۱۸: پاکستان به ما جز دروغ و نیرنگ کاری نکرده است، رهبران ما را احمق فکر کرده اند... بیش از این نه!
روابط حکومت ترمپ با عمران خان
دونالد ترمپ، در زمان دور نخست ریاست جمهوریاش با پاکستان روابط پر از فراز و نشیب داشت.
او در سال ۲۰۱۸ میلادی گفت که "ایالات متحده در ۱۵ ساله گذشته احمقانه بیش از ۳۳ میلیارد دالر به پاکستان مساعدت کرده است و آنان (پاکستان) جز دروغ و نیرنگ به ما چیزی نداده و رهبران ما را احمق فکر کرده اند. آنان به آن دهشت افگنانی پناهگاه امن داده اند که ما با همکاری کم، آنان را در افغانستان هدف قار میدهیم. دیگر بس است!"
حکومت ترمپ در آن زمان هشدار داد که در صورت ادامۀ حمایت اسلام آباد از این گروه ها، مساعدت های امریکا به پاکستان قطع شده و اقدامات توبیخی نیز اتخاذ خواهد شد.
اما پس در آستانهٔ آغاز مذاکرات دوحه، روابط ایالات متحده تحت ادارهٔ ترمپ با پاکستان، یک بار دیگر بهبود یافت.
دونالد ترمپ در دیدار رو به رو با عمران خان گفت که روابط امریکا با پاکستان بیشتر از هر زمان دیگر بهبود یافته و در گذشته به این اندازه نزدیک نبوده است.
خلیلزاد در مورد دوستی میان دونالد ترمپ و عمران خان جزییاتی ارایه نکرده است، اما بر اساس گزارش فارن پالیسی، ترمپ در جریان ریاست جمهوریاش چندین بار با عمران خان ملاقات کرد و وی را یک "دوست خوب"عنوان کرده بود.
اما در این گزارش گفته شده است که به نظر میرسد تعامل میان دو سیاستمدار کمتر بر مبنای دوستی واقعی و بیشتر به آرزوی ترمپ از خان برای تسهیل ملاقات با طالبان، استوار بود.
فارن پالیسی همچنان نگاشته است که خاموشی ترمپ در مورد خان در جریان کارزار انتخاباتیاش نشان میدهد که عمران خان و در مجموع پاکستان جایگاهی بلندی در اولویتهای وی نخواهند داشت.
عمران خان که از ماه اگست ۲۰۲۳ به دلیل اتهامات جنجالی فساد اداری و سایر جرایم در زندان به سر میبرد، ادعا کرده بود که ایالات متحده با کمک اردوی پاکستان حکومت وی را سقوط دادند. او همچنان گفته بود که خلع قدرت شدنش مجازاتی بود برای این که میخواست کشورش پالیسی خارجی مستقل و عاری از نفوذ امریکا داشته باشد.
اما واشنگتن و اردوی پاکستان این اتهامات را رد کرده اند.
جنرال عاصم منیر، لوی درستیز قوای مسلح پاکستان، پس از آنکه پارلمان پاکستان یک دو روز پیش یک قانون جدید را تصویب کرد، تا نومبر سال ۲۰۲۷ میلادی در این سمت پرقدرت نظامی باقی میماند. اقدامی که با مخالفت شدید اعضای حزب تحریک انصاف پاکستان عمران خان مواجه شد.
عمران خان از ماه اگست ۲۰۲۳ به دلیل اتهامات جنجالی فساد اداری و سایر جرایم در زندان به سر میبرد. در این مدت، حزب تحریک انصاف او با سرکوب حکومت ایتلافی که از حمایت نظامیان برخوردار است، مواجه بوده است. عمران خان همه اتهامات علیه خود را رد کرده و ادعا میکند که این اتهامات انگیزهٔ سیاسی دارند.
با وجود مشکلات، نامزدان حزب تحریک انصاف در انتخابات سرتاسری که در ماه فبروری برگزار شد، اکثریت کرسیهای پارلمان را به دست آوردند، اما نتوانستند به اندازهٔ کافی کرسی برای تشکیل حکومت کسب کنند. این امر به مخالفان خان، به رهبری شهباز شریف، این امکان را داد که با ادعای کمک اردوی قدرتمند، ایتلاف حاکم را تشکیل دهند.
عمران خان در سال ۲۰۱۸ میلادی با طرح مبارزه علیه فساد اداری به کرسی صدارت رسید، اما قبل از این که دورهٔ صدارتش را تکمیل کند، پارلمان آن کشور از طریق رای عدم اعتماد، وی را سلب صلاحیت کرد و از کرسی صدارت کنار راند.