لاوروف: تماس خود با طالبان را توسعه می‌دهیم؛ غرب هرگز به افغانستان و منطقه برنگردد

سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه‌ (تصویر از آرشیف صدای امریکا)

سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه، روز جمعه ۲۹ سپتمبر (هفتم میزان) گفت که کشورش روابط خود را با افغانستان تحت حاکمیت طالبان در ابعاد مختلف توسعه می‌دهد.

این اظهارات لاوروف در حالی بیان شده است که روسیه میزبان رهبران طالبان در آن کشور است. نشست فارمت مسکو روز جمعه در کازان، پایتخت تاتارستان فدراتیف روسیه، با حضور نمایندگان روسیه، هند، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، اوزبیکستان و حکومت طالبان آغاز شد.

پس از آنکه نیروها‌ی بین المللی به رهبری ایالات متحده در اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردند، مقامات روسیه و چین از این خلا استفاده کرده اند و با وجود شکاف‌های عمیق ایدیولوژیک و تاریخی، با نمایندگان طالبان گفتگو داشته اند.

لاوروف در شهر کازان خطاب به نمایندگان فارمت مسکو گفت:‌‌ "ما تماس‌ها خود را در چندین بعد توسعه و ادامه می‌دهیم."

نیرو‌های طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ زمانی بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند که نیروهای بین المللی به رهبری ایالات متحده در حال ترک آن کشور بودند. طالبان از آن پس به تدریج قوانین سختگیرانهٔ شریعت را بر زنان و دختران در سراسر این کشور وضع کردند، اقدامی که نه تنها با انتقاد‌های شدید مخالفان سیاسی و نظامی طالبان مواجه شده است، بلکه با انتقاد‌های شدید جامعه بین المللی و حامیان حقوق بشر نیز مواجه شده است.

وزیر خارجهٔ روسیه هنگام سخنرانی خود در فارمت مسکو، نحوهٔ خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان را '' شکست مفتضحانه کامل'' توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که غرب هرگز بار دیگر به افغانستان و منطقه برنگردد.

لاوروف گفت:‌ " ما برگشت زیربناهای نظامی ایالات متحده و ناتو به خاک افغانستان و کشورهای همسایهٔ آن را غیر قابل قبول می‌پنداریم.''

این دپلومات ارشد روسیه همچنین ابراز امیدواری کرد که مقامات طالبان ''هر اقدامی برای تشدید تلاش های ضد تروریستی و مبارزه با مواد مخدر انجام" بدهند، زیرا به گفتهٔ او، مسکو نگرانی امنیتی دارد.

روسیه به طور رسمی طالبان را منحیث یک ''سازمان تروریستی'' می‌شناسد. اتحاد جماهیر شوروی سابق هنگام تجاوز نظامی بر افغانستان، بر ضد تندروان اسلام‌گرا که طالبان بخشی از‌آن است جنگید، به ویژه در دههٔ ۱۹۸۰ میلادی.

این اظهارات لاوروف فقط چند روز پس از آن بیان شد که اوزبیکستان، همسایهٔ افغانستان، میزبان مقامات ایالات متحده بود و مقامات دو کشور در مورد تقویت روابط نظامی شان گفتگو کردند.

اوزبیکستان در اوایل دهه‌ٔ نخست سال ۲۰۰۰ به نیروهای ایالات متحده اجازه داد تا از پایگاه هوایی "K-2" که از دوران اتحاد جماهیر شوری سابق به جا مانده است، عملیات نظامی خود را در افغانستان آغاز کند. اوزبیکستان در سال ۲۰۲۰ میلادی تمرینات مشترک با نیروهای امریکایی را نیز انجام داد.

یک روز پیش از اظهارات وزیر خارجهٔ روسیه،‌ ضمیر کابلوف، نمایندهٔ ویژهٔ رییس جمهور روسیه برای افغانستان، گفت که اگر طالبان مکلفیت‌های خود را به درستی انجام بدهند و شرایط کسب مشروعیت را بر آورده کنند، روسیه در آینده ممکن حکومت آن گروه را به رسمیت بشناسد.

او گفت: "طالبان باید به خواست‌ها برای تشکیل حکومت فراگیر قومی-سیاسی پاسخ بدهند. اگر آنان این گام را بردارند، زمینه فراهم خواهد شد تا روسیه احتمالاً رژیم طالبان را به رسمیت بشناسد."

کابلوف با اشاره به حکومت تک‌قومی و تک‌گروهی طالبان گفت: "اینکه طالبان نمی‌خواهند قدرت را با کس دیگری شریک کنند،‌ قابل درک است. افزون بر آن، شور و شعف آنان از پیروزی هنوز فرو نکاسته است. اما اگر طالبان می‌خواهند که منحیث یک نیروی مسوول عمل کنند، باید سازش کنند."

نشست‌های فارمت مسکو برای افغانستان از سال ۲۰۱۷ به این طرف هر سال برگزار می‌شود. در نومبر سال گذشته، این نشست بدون حضور نمایندگان طالبان برگزار شد، اما نمایندگان طالبان به نشست ۲۰۲۱ دعوت شده بودند.