ملاله یوسف‌زی، برنده جایزه صلح نول در نشست سازمان همبستگی جهان اسلام اشتراک کرد

ملاله یوسف‌زی، برنده جایزه صلح نوبل،‌ برای اشتراک در اجلاس جهانی آموزش دختران مسلمان،‌ به اسلام‌آباد،‌ پایتخت پاکستان، سفر کرده است

ملاله یوسف‌زی، برنده جایزه صلح نوبل، روز شنبه ۱۱ جنوری (۲۲ جدی) در نشست سازمان همبستگی جهان اسلام در مورد آموزش دختران شرکت کرد. این نشست به دلیل سیاست‌های طالبان در افغانستان که حقوق دختران برای تحصیل را نادیده گرفته است، برگزار شد.

این کنفرانس دو روزه که به میزبانی پاکستان برگزار شده است، مقامات آموزشی از ده‌ها کشور مسلمان‌نشین را گرد هم آورده، اما افغانستان در آن حضور ندارد. افغانستان یگانه کشوری در جهان است که در آن دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب منع شده‌اند.

شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، در افتتاحیه نشست در اسلام‌آباد، پایتخت آن کشور، گفت: "جهان اسلام از جمله پاکستان با چالش‌های قابل توجهی در تامین دسترسی عادلانه به آموزش برای دختران مواجه است."

شریف در جریان سخنرانی خود گفت که محروم کردن دختران از آموزش، نه تنها صدای و انتخاب دختران را از حق شان محروم می‌کند، بلکه آنها را از داشتن یک آینده روشن نیز محروم می‌کند.

خالد مقبول صدیقی، وزیر معارف پاکستان،‌ به خبرگزاری فرانس پرس گفت،‌ اسلام‌آباد به کابل دعوت‌نامه ارسال کرده بود، "اما هیچ‌کسی از حکومت افغان در این کنفرانس حضور نداشت."


محمد العیسی، روحانی سعودی و سرمنشی اتحادیه جهان اسلام — که از این اجلاس حمایت کرده است — گفت که دین هیچ دلیلی برای ممنوعیت دختران از مکتب نیست.

او گفت: "تمام جهان اسلام بر این موضوع توافق دارند که آموزش دختران اهمیت دارد و کسانی که می‌گویند آموزش دختران غیر اسلامی است، اشتباه می‌کنند."

روزا اوتنبایووا، نماینده ویژه سرمنشی عمومی ملل متحد برای افغانستان (یوناما)
از رهبران کشورهای اسلامی خواست تا از دختران افغان حمایت کنند.

او در یک نشست گفت: "من واقعاً از تمام این وزرا که از سراسر جهان آمده‌اند، می‌خواهم که بورس‌های تحصیلی را فراهم کنند،‌ آموزش آنلاین فراهم کنند و انواع مختلف آموزش‌ها را برای آنها فراهم کنند. این وظیفه امروز است."

یوسف‌زی که در سال ۲۰۱۲ زمانی که یک دختر مکتب بود، توسط تندروان طالبان پاکستان هدف گلوله قرار گرفت، قرار است روز یکشنبه در کنفرانس سخنرانی کند.

او هنگام ورود به کنفرانس با والدینش به خبرگزاری فرانس پرس گفت: "من واقعاً افتخار می‌کنم و بی نهایت خوشحالم که به پاکستان برگشته‌ام."

او پیش‌تر در رسانهٔ اجتماعی ایکس نوشته بود که در روز دوم این کنفرانس، در مورد پشتیبانی از حقوق تمامی دختران به هدف رفتن به مکتب و دلایلی که رهبران جهان به ویژه کشورهای اسلامی، باید "طالبان را برای جنایت‌ شان در برابر زنان و دختران در افغا‌نستان پاسخگو بدانند"، صحبت خواهد کرد.

طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیت‌های زیادی را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاه‌ها و کار در سازمان‌های غیرحکومتی محروم کرد.

در این حال، برخی از منابع پاکستانی گفته اند که هدف این کنفرانس، این است که حکومت طالبان را تحت فشار قرار دهد تا آنان دربارۀ ممنوعیت آموزش دختران در این کشور تجدید نظر کنند.

در حال حاضر افغانستان یگانه کشوری در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بین‌المللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده‌ اند.

این در حالی است که بر اساس گزارش رسانه‌های محلی افغانستان، چندی قبل بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفت که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.

برخی از اشتراک‌کنندگان این نشست که از ذکر نام خود در گزارش خودداری کردند، گفته اند که بر اساس اظهارات این مقام طالبان، این تصمیم توسط هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، گرفته شده و مسدود شدن نهادهای آموزشی طبی به روی دختران، تصمیم نهایی آنان است.

پیش از این، دختران در این نهادها در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.


در تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس کار گرفته شده است.