قرار است کنفرانس بینالمللی تحت عنوان "آموزش دختران در جوامع اسلامی؛ چالشها و فرصتها" روز شنبه ۱۱ جنوری (۲۲ جدی) با حضور برخی از نمایندگان کشورهای اسلامی در شهر اسلامآباد، پایتخت پاکستان، برگزار شود.
این کنفرانس به ابتکار "سازمان همبستگی جهان اسلام" مستقر در شهر مکۀ عربستان سعودی، برگزار میشود و به گفتۀ این سازمان، در آن نمایندگان کشورهای اسلامی، فعالان حقوق بشر و به ویژه نمایندگان سازمان کشورهای اسلامی دعوت شده اند.
برگزارکنندگان این کنفرانس گفته اند که این نشست دو روزه با سخنرانی شهباز شریف، صدراعظم پاکستان آغاز خواهد شد.
برخی از رسانههای پاکستانی گزارش داده اند که حسین ابراهیم، منشی عمومی سازمان همکاریهای اسلامی برای اشتراک در این کنفرانس به اسلامآباد، پایتخت پاکستان رسیده است.
عربنیوز، رسانهای پاکستانی روز جمعه ۱۰ جنوری (۲۱ جدی) گزارش داده که در این کنفرانس، ۱۵۰ نماینده از ۴۷ کشور به شمول استادان، عالمان دینی، کارشناسان و فعالان حقوق بشر اشتراک خواهند کرد.
این رسانه به نقل از خالد مقبول صدیقی، وزیر معارف پاکستان گفته است که در این کنفرانس در مورد چالشهای آموزش دختران در جوامع اسلامی بحث خواهد شد.
در این حال، ملاله، فعال حقوق آموزش و برندۀ جایزۀ نوبل گفته است که در این کنفرانس درباره ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران توسط طالبان باید پرداخته شود. ملاله در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است: "من بسیار هیجان زدهام تا با رهبران کشورهای اسلامی از سراسر جهان در یک کنفرانس حیاتی در مورد آموزش دختران اشتراک میکنم."
او افزوده که در روز دوم این کنفرانس، در مورد پشتیبانی از حقوق تمامی دختران به هدف رفتن به مکتب و دلایلی که رهبران جهان به ویژه کشورهای اسلامی، باید "طالبان را برای جنایت شان در برابر زنان و دختران در افغانستان پاسخگو بدانند"، صحبت خواهد کرد.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیرحکومتی محروم کرد.
در این حال، برخی از منابع پاکستانی گفته اند که هدف این کنفرانس، این است که حکومت طالبان را تحت فشار قرار دهد تا آنان دربارۀ ممنوعیت آموزش دختران در این کشور تجدید نظر کنند.
در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بینالمللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.
این در حالی است که بر اساس گزارش رسانههای محلی افغانستان، چندی قبل بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفت که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.
برخی از اشتراککنندگان این نشست که از ذکر نام خود در گزارش خودداری کردند، گفته اند که بر اساس اظهارات این مقام طالبان، این تصمیم توسط هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، گرفته شده و مسدود شدن نهادهای آموزشی طبی به روی دختران، تصمیم نهایی آنان است.
پیش از این، دختران در این نهادها در رشتههای قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.
گروه