در حالیکه قوماندان قوای امریکایی و ناتو مستقر افغانستان خواستار اعزام نظامیان بیشتر به این کشور گردیده، کابل تقاضای تجهیزات بیشتر کرده است. ترمپ کدامیک را انتخاب خواهد کرد؟
با گذشت حدود سه ماه از تشکیل حکومت دونالد ترمپ استراتیژی امریکا برای افغانستان مشخص نشده است و این امر، به باور شماری از آگاهان امریکایی، سبب گردیده است که روسیه و ایران در مسایل افغانستان با جسارت بیشتر وارد اقدام شوند.
این هفته مسکو میزبان کنفرانسی در بارهء صلح افغانستان است که یازده کشور دیگر منطقه، به شمول ایران و پاکستان، در آن اشتراک می ورزند. واشنگتن، علی الرغم دعوت مسکو، از اشتراک در این اجلاس اباء ورزیده است.
دونالد ترمپ، در هشتادو سومین روز ریاست جمهوری اش در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سرمنشی ناتو گفت که مشاور امنیت ملی اش، هربرت رموند مک ماستر، را برای ارزیابی اوضاع افغانستان به آن کشور خواهد فرستاد.
مک ماستر کیست؟
مک ماستر در سال ۲۰۱۰ به حیث قوماندان قوای کاری شفافیت در چوکات نیرو های بین المللی کمک به امنیت (آیساف) گماشته شد و مسؤولیت وی مبارزه با فساد اداری در افغانستان به ویژه فساد در قرارداد های نیرو های خارجی بود.
به باور شماری از کارشنان مثل بارنت روبن، تحلیلگر مسایل افغانستان، آقای مک ماستر در دو کشور اسلامی - افغانستان و عراق - خدمت کرده و یکی از ویژگی های خاص وی، این است که به مسلمانان احترام دارد.
با گفتۀ آقای روبن " بزرگترین درسی را که به نظر می رسد در آن دو کشور آموخته است، اینست: زمانیکه شما در یک کشور مسلمان می جنگید، باید به مردم آن کشور و فرهنگ و باور های آنان احترام گذارید. او به سربازان خود در عراق گفته بود هر گاه شما به یک عراقی بی احترامی می کنید، در حقیقت با دشمن همکاری می کنید".
علاوه بر آن، آقای مک ماستر به رک و راست گویی و حتی مخالفت با آمرین خود شهرت دارد.
آقای مک ماستر در جولای ۲۰۱۳ در مقاله ای که در روزنامه نیویارک تایمز چاپ شد، نحوه پیشبرد جنگ در افغانستان را به باد انتقاد گرفت. او گفت، درک ضعیف تاریخ معاصر افغانستان توسط نیرو های خارجی سبب ناکامی تلاش ها برای تامین امنیت دراز مدت در آن کشور گردیده است.
او در این مقاله گفته است که "مفاهیم دفاعی" نباید عوامل اجتماعی، اقتصادی و تاریخی در یک کشور را نادیده بگیرد.
روی همین دلیل، شماری از کارشناسان امریکایی به این باوراند که واقعیتگرایی مک ماستر موجب خواهد شد تا وی استراتیژی نظامی امریکا در افغانستان را به گونه ای طراحی کند که پاسخگوی مشکلات در آن کشور باشد.
تاخیر در بازنگری
یک مقام پیشین وزارت دفاع ایالات متحده می گوید که جنگ سوریه و تحریکات کوریای شمالی سبب تاخیر بازنگری استراتیژی حکومت جدید امریکا برای افغانستان گردیده است.
لارنس کرب، دستیار پیشین وزارت دفاع ایالات متحده که در حال حاضر به حیث پژوهشگر ارشد در مرکز تحقیقاتی پیشرفت امریکا کار می کند، به صدای امریکا گفت که به دلیل کمبود کارمندان در وزارت های دفاع و خارجه امریکا، تیم مشخصی برای بازنگری استراتیژی افغانستان تعیین نشده است.
آقای کرب گفت بیشتر مقام های وزارت خارجه و دفاع امریکا روی مسایل بحران سوریه و تحریکات کوریای شمالی اند، مصروف اند.
کوریای شمالی در چند ماه اخیر چندین بار میزایل های میان برد خود را که قادر به حمل کلاهک هسته ای است، آزمایش کرد، حرکتی که از سوی ایالات متحده، تحریک آمیز تلقی گردید. علاوه بر آن، استعمال سلاح کیمیایی که گفته می شود توسط نیرو های بشارالاسد، رئیس جمهور سوریه، صورت گرفت، موجب شد تا ایالات متحده یک پایگاه هوایی سوریه هدف حملات راکتی قرار بدهد.
نیروی بیشتر یا تجهیزات بیشتر؟
جان نکلسن، فرمانده قوای امریکایی و ناتو در افغانستان گفته است که جنگ افغانستان به بن بست رسیده و به خاطر بیرون رفت از وضعیت کنونی، باید نظامیان بیشتر امریکایی به این کشور اعزام شوند.
از جانب دیگر، حمدالله محب، سفیر افغانستان در واشنگتن، در صحبت با گروهی از دیپلمات های متقاعد امریکایی گفت که کشورش از امریکا خواسته است تا برای قوای خاص افغانستان تجهیزات مورد نیاز آنان را که شامل هیلکوپتر و تجهیزات استخباراتی میگردد، فراهم کند.
مایکل کوگمن، پژوهشگر در مرکز تحقیقاتی ودرو ولسن، به صدای امریکا گفت که احتمال دارد که ادارۀ ترمپ قوای بیشتر به افغانستان اعزام کند—گرچه این اقدام خلاف خواسته های مردم امریکا است، زیرا آنان فکر می کنند که پس از گذشت ۱۶ سال دخالت امریکا در افغانستان، منازعه هنوز هم در آن کشور ادامه دارد و اعزام قوای بیشتر مشکل آن کشور را حل نخواهد کرد. اما احتمال فراهم آوری تجهیزات نیز از فهرست گزینه های امریکا، خارج نیست.
اما بر خلاف دیدگاه مردم، لارنس کرب، دستیار پیشین وزیر دفاع امریکا، به این باور است که با ظهور داعش حال شرایط جنگ در افغانستان پیچیده تر شده و اگر قوای بیشتر امریکایی به افغانستان اعزام گردد، این اقدام گروه طالبان را وا خواهد داشت تا در روند مذاکرات صلح افغانستان دخیل شوند.
با این حال، آقای کرب و کوگلمن می گویند که وزیر دفاع کنونی ایالات متحده و مشاور امنیت ملی رئیس جمهور ترمپ هر دو در چارچوب قوای ناتو در افغانستان ایفای وظیفه کرده اند و از اهمیت حضور امریکا در آن کشور آگاهی کافی دارند.
آقای کرب می گوید که اعتماد رئیس جمهور ترمپ بالای وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی اش در حال افزایش است و اگر آنان پیشنهاد اعزام قوای بیشتر را به افغانستان کنند، آقای ترمپ آنرا خواهد پذیرفت.