کمیته نظارت: منابع مالی نامزدان بررسی شود

مسوولان کمیتۀ مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه علیه فساد اداری با نشر بیانیه یی ازکمیسیون مستقل انتخابات افغانستان خواست تا به همکاری وزارت مالیه، مصارف و منابع مالی نامزدان انتخابات سال آینده را با جدیت تمام بررسی و نظارت نماید.

این کمیته همچنان سفارش کرده است که کمیسیون مستقل انتخابات نظارت از مبارزات و کارزار های انتخاباتی را از طریق یک ستراتیژی مشخص و شفاف پیش ببرد تا مردم بر این روند اعتماد کنند.

یما ترابی، رئیس اجرایی دیدبان شفافیت افغانستان و عضو کمیتۀ یاد شده دریافت پول های مساعدتی از کشورهای بیرونی را که به گفتۀ وی "یک عمل غیرقانونی است" برای انتخابات سال آینده افغانستان نگران کننده خواند.

آقای ترابی گفت که در گذشته چنین مواردی وجود داشته است که همسایگان افغانستان به ویژه ایران و پاکستان به شماری از نامزدان پول کمک کرده است. او افزود که پیگیری و شناسایی منابع تمویل کارزار انتخاباتی نامزدان وظیفۀ وزارت مالیه است.

عکس آرشیف

رقم دقیق تمام مصارف انتخاباتی نامزدان در دست نیست، اما ادارۀ حمایت از سرمایه گذاری در افغانستان یا آیسا گفت که در انتخابات گذشته تنها حدود نه میلیون دالر از درک چاپ عکس و اوراق تبلیغاتی نامزدان به بازار های کشور های خارجی سرازیر شد.

آیسا از همه نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و شورا های ولایتی افغانستان خواست تا برای چاپ و نشر اوراق و عکس های تبلیغاتی شان از منابع داخلی استفاده کنند.

بررسی شکایات انتخاباتی

از سوی دیگر کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان در یک جلسۀ علنی به بیشتر از ۱۰۰ شکایت نامزدانی گوش فرا داد که نام های شان از فهرست ابتدایی کمیسیون مستقل انتخابات حذف شده است.

عبدالستار سعادت، رئیس کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی این رویداد را به نحو خود نخستین جلسه در تاریخ انتخابات افغانستان خواند که به هدف شفافیت بیشتر و تامین بهتر عدالت برگزار می گردد.

آقای سعادت گفت که کمیسیون شکایات انتخاباتی متعهد است تا برای تامین بهتر عدالت صدای هر فرد معترض را بشنود و همه شکایات و اعتراضات را بررسی و رسیدگی کند.

به دلیل فراوان بودن شکایت ها و اعتراضات، به هر فرد معترض دو دقیقه فرصت داده شد تا دلیل رد شدن خود را ارایه کرده و از خود دفاع کند و نیز اسناد، مدارک و شواهد دست داشتۀ خود را به کمیسیون ارایه کند.

دلایل رد نزدیک به تمام نامزدان شورا های ولایتی کابل، لوگر و میدان وردک همانا کم بودن شمار کارت های ارایه شدۀ طرفداران شان بود. اما نامزدان یک صدا ادعا داشتند که بیشتر از شمار لازم، نقل کارت های طرفداران شان را به کمیسیون مستقل انتخابات تحویل داده اند.

کمیسیون شکایت انتخاباتی می گوید که بیشتر از ۸۰۰ شکایت را ازسوی بیشتر از ۲۵۰ نامزد رد شده شورای ولایتی دریافت کرده است.

برخورد دوگانه

محمد نقیب فایز، نامزد معترض از کابل کمیسیون مستقل انتخابات را به برخورد دو گانه متهم کرد. او گفت که نقل هشت هزار کارت دست داشتۀ خود را به یکی از نامزدان ریاست جمهوری داده است که کمیسیون مستقل انتخابات آن را پذیرفته است، اما وی را با وجود دست داشتن همین کارت ها رد کرده است.

محمد یونس، نامزد دیگر رد شده و وکیل برحال شورای ولایتی کابل ادعا دارد که کمیسیون مستقل انتخابات وی را به دلایل سیاسی از فهرست ابتدایی نامزدان حذف کرده است. او گفت که می تواند در مدت دو ساعت بیشتر از یک هزار نفری را که نقل کارت های شان پذیرفته نشده است، به کمیسیون حاضر کند.

با اینحال کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می گوید که فهرست ارایه شده از سوی آن کمیسیون با درنظر داشت نورم ها و اصول قانونی اعلان شده است.

نور احمد نور، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان به رادیو آشنا صدای امریکا گفت که فهرست موجود ابتدایی بوده و پس از بررسی شکایات نامزدان فهرست نهایی از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی تهیه شده و کمیسیون مستقل انتخابات آن را اعلان خواهد کرد.

کمیسیون شکایات انتخاباتی در جلسه روز دو شنبه به ۱۲۰ شکایت از کابل، لوگر و میدان وردگ گوش فرا داد که در این جمله سه شکایت از لوگر، ۱۱ شکایت از میدان وردک و ۱۱۶ شکایت از کابل شامل بود.