سرکوب رسانه‌ها و محدودیت خبرنگاران زن در افغانستان تشدید یافته است - گزارش

سازمان گزارشگران بدون مرز از افزایش محدودیت‌ها بر رسانه‌ها و خبرنگاران توسط حکومت طالبان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که در دستورات طالبان به رسانه‌ها بیشتر خبرنگاران زن هدف قرار گرفته اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز ناوقت چهارشنبه ۱۳ مارچ (۲۳ حوت) با نشر گزارشی از افزایش نگران‌کننده محدودیت‌های اعمال‌شده بر خبرنگاران نگرانی کرده و گفته است که این فرمان‌ها در مورد پوشش خبرنگاران زن، دسترسی زنان به رسانه‌های شنیداری و ممنوعیت فیلمبرداری یا عکسبرداری از مقامات طالبان شامل آن است.

این سازمان گفته است: "سرکوب [در] افغانستان همچنان تشدید شده و به طور خاص دسترسی زنان به رسانه‌ها، چه به عنوان خبرنگار و چه به حیث شنونده و تماشاگر را هدف قرار می‌دهد".

گزارشگران بدون مرز به ممنوعیت تصویربرداری از رهبران محلی طالبان در قندهار، منع تماس زنان به برنامه‌های رادیویی تلویزیونی به دستور فرمانده پولیس طالبان در خوست و هدایت وزارت امر به معروف حکومت طالبان برای نحوه پوشش حجاب کامل توسط کارمندان رسانه‌ایی زن را اقدامات محدودیت‌کنندۀ طالبان از ماه فبروری به این طرف خوانده است.

مسوول بخش جنوب آسیا در گزارشگران بدون مرز گفته است در زمانی که خبرنگاران هم‌اکنون زیر یوغ سرکوب شدید، سانسور و خودسانسوری قرار دارند، محدودیت‌های جدید محلی که می‌تواند به سایر نقاط کشور گسترش یابد و محدودیت‌های ملی، چشم‌انداز رسانه‌های افغانستان را بیشتر ویران می‌کند.

او گفته است: "خاموش شدن صدای شنوندگان و بینندگان زن در خوست، ممنوعیت تصاویر مقامات در قندهار و محدودیت‌های شدید پوشش برای خبرنگاران زن در کشور، همه نشانه‌های نگران‌کننده‌ای از سخت‌گیری ایدیولوژیک طالبان است که به ویژه خبرنگاران زن را هدف قرار داده است".

سازمان گزارشگران بدون مرز از هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان خواسته است تا به این اقدامات سرکوبگرانه پایان دهد.

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که پس از تسلط مجدد طالبان در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، این گروه ۱۶ دستور را جهت محدودیت‌ کاری رسانه‌ها صادر کرده است.

این با اشاره به محدودیت‌های موجود بر خبرنگاران زن، از پیامد این اقدام حکومت طالبان هشدار داده و از مقام‌های طالبان خواسته است تا با "لغو دستورالعمل‌های رسانه‌ای" اجازه بدهند خبرنگاران و رسانه‌ها مطابق با "قانون رسانه‌های همگانی" از حقوق خود برخوردار باشند.

سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش ۲۰۲۳ خود گفت که پس از بازگشت دوبارۀ طالبان به قدرت، علاوه بر مشکلات اقتصادی، فشار بر رسانه‌ها افزایش یافته است و به همین دلیل در دو سال گذشته صدها رسانه مسدود شده و به شمول خبرنگاران زن، کارمندان رسانه‌ای ترک شغل کرده اند.

بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در دورهٔ حاکمیت دوبارهٔ طالبان، از جمله ۵۴۷ رسانه، ۸۰ شبکۀ تلویزیونی، ۱۳۷ شبکه رادیویی و ۱۳ خبرگزاری از فعالیت باز مانده اند.