کاوشگر خورشیدی پارکر ادارهٔ تحقیقات فضایی ایالات متحده (ناسا) امروز ۲۴ دسمبر (چهارم جدی) برای نخستین بار بیش از هر سفینهٔ دیگر از نزدیکی پرتو سوزان آفتاب عبور کرد.
این کاوشگر در جریان این ماموریت سپرضد حرارت خود را در مقابل حرارت سوزان آفتاب که به ۹۳۰ درجهٔ سانتیگراد میرسد، قرار داده بود.
کاوشگر پارکر در اگست سال ۲۰۱۸ با ماموریت هفت سالهٔ علمی برای درک عمیق از سیارهها و کمک در بخش پیشبینی وقایع فضایی و آب و هوا که میتواند زندگی را در زمین متاثر کند، به فضا فرستاده شده بود.
پرواز تاریخی امروزی این کاوشکر باید درست ساعت ۵:۵۳ صبح انجام میشد، با آنهم دانشمندان میگویند که باید تا روز جمعه منتظر بمانند تا بتوانند این پرواز را تایید کنند، زیرا به دلیل نزدیکی با آفتاب تماس با این کاوشگر را برای مدت چند روز از دست داده اند.
اریک پوزنر، دانشمند برنامهٔ تحقیقات خورشیدی پارکر روز گذشته با نشر اعلامیهای گفت: "این یک نمونهای از ماموریتهای شجاعانهٔ ناسا است، انجام چیزی که هیچ کسی دیگر هیچ زمانی آنرا انجام نداده است تا به پرسشهای دیرینه در مورد کیهان ما، پاسخ ارایه شود."
او افزود که سرسختانه منتظر معلومات تازه در مورد این کاوشگر و آغاز روند دریافت معلومات علمی از آن در هفتههای آینده است.
سپر ضد حرارت کاوشگر پارکر آنقدر موثر است که در جریان کاوش اتموسفیر بیرونی آفتاب (کرونا) سایر وسایل داخلی آن در هوای عادی مانند داخل منزل (۲۹ درجهٔ سانتیگراد) نگهداری میشود.
سرعت این کاوشکر حدود ۶۹۰هزار کیلومتر در ساعت است، طوری که فاصله میان واشنگتن و توکیو را در کمتر از یک دقیقه طی کند.
نیک پینکاین، مدیر عملیاتی ماموریت در لابراتوار فزیک دانشگاه جانس هاپکنز گفت که تا اکنون هیچ وسیلهٔ ساخت بشر به این نزدیکی از کنار آفتاب نگذشته است.
او افزود: "ما هیجانزدهایم که از این سفینه در مورد زمان چرخش آن به دور آفتاب، بشنویم."
با گذشتن از شرایط مفرط، کاوشگر پارکر به دانشمندان در حل برخی از اسرار آفتاب کمک خواهد کرد: چگونه بادهای خورشیدی به میان میآید، چرا کرونا گرمتر از سطح پاینی آفتاب است و چگونه جهشهای کرونا به بیرون پرتاب میشود و چگونه ابرهای عظیم پلاسما که به فضا پرتاب میشود، شکل میگیرد.
قرار است این کاوشگر به تاریخ ۲۲ مارچ و ۱۹ جون ۲۰۲۵ نیز یک بار دیگر در همین فاصلهٔ از کنار خورشید عبور کند.