سه فزیک‌دان به خاطر پژوهش در مورد سیاه‌چاله جایزۀ نوبل گرفتند

جایزۀ نوبل فزیک امسال به سه فزیک‌دانی داده شد که در زمینۀ شناسایی سیاه‌چاله تحقیق کرده بودند.

آندریا گز امریکایی، راجر پنروز بریتانیایی و راینهارد گنزل آلمانی روز سه شنبه ششم اکتوبر (۱۵ میزان) برندۀ این جایزه اعلام شدند.

سیاه‌چاله‌ها که دانش بشر در مورد آن مخلوطی از یافته‌های علمی و تخیل است، هنوز هم به گونۀ کامل شناخته نشده است، اما دانشمندان می‌گویند که این پدیده عمیقاً با ایجاد کهکشان‌ها ربط دارد و به گفتۀ آنان سیاه‌چاله‌ها مرکز کهکشان‌ها اند.

آقای پنروز که استاد پوهنتون آکسفورد بریتانیا است، نصف جایزه فزیک امسال را گرفته و گنزل استاد انستیتیوت مکس پلانک آلمان و گز که استاد پوهنتون کلیفورنیای امریکا است، نصف دیگر این جایزه را به خود اختصاص داده اند.

برندگان جوایز نوبل امسال افزون بر مدال طلا حدود ۱.۱ میلیون دالر نیز دریافت می‌کنند.

کمیتۀ جوایز نوبل روز دوشنبه هاروی التر و چارلس رایس امریکایی و مایکل هوگتن بریتانیایی را به خاطر کشفیات شان در شناسایی ویروس هپاتیت سی برندۀ جایزۀ نوبل فیزیولوژی و طب اعلام کرد.

قرار است برندگان جوایز نوبل کیمیا، ادبیات، صلح و اقتصاد در روزهای آینده اعلام شوند.

جایزۀ نوبل در بخش‌های طب، فزیک، کیمیا، ادبیات و صلح به خواست الفرد نوبل، یک صنعتکار ثروتمند سویدنی و مخترع دینامیت ایجاد شد. نخستین جایزۀ نوبل در سال ۱۹۰۱ درست پنج سال پس از مرگ نوبل تفویض شد.

جایزۀ نوبل اقتصاد که به نام رسمی "جایزۀ بانک سویدن در علوم اقتصاد" برای یادبود از الفرد نوبل شناخته می شود، نه به خواست نوبل بلکه در سال ۱۹۶۸ از سوی بانک مرکزی سویدن ایجاد شد.