جایزه نوبل ادبیات امسال به عبدالرزاق گورنه، نویسندهای تانزانیایی به خاطر اثر او در مورد تجربیات پناهجویان و تاثیرات استعمار در شکلگیری فرهنگ افریقا، تعلق گرفت.
متس هلم، سکرتر دایمی کمیته نوبل در یک کنفرانس خبری در مقر اکادمی سویدن در استکهلم گفت که آقای گورنه این جایزه را به دلیل "درک بدون سازش و عمیق او از تاثیرات استعمار و سرنوشت پناهجویان" دریافت کرد.
عبدالرزاق گورنه در سال ۱۹۴۸ در جزیره زنگزبار در سواحل شرق افریقا متولد شده و در اواخر دهه ۱۹۶۰ به عنوان پناهنده به بریتانیا رفت.
در بیانیه اکادمی سویدن آمده است: "در جهان ادبی گورنه، همه چیز در حال تغییر است - خاطرات، نامها و هویتها. اکتشافی بی پایان که برگرفته از اشتیاق فکری است در همه کتابهای او وجود دارد. "
آقای گورنه جایزه ۱.۱ میلیون دالری را دریافت می کند، اما برای نویسندگان این جایزه، آنان را بیشتر با مخاطبان شان معرفی میکند و جنبه تبلیغاتی خوبی دارد.
همه جوایز نوبل به گونهٔ رسمی در ماه دسمبر اهدا میشود. اما به دلیل شیوع همهگیری کروناویروس، اکادمی جوایر نوبل اعلام کرده است که مراسم امسال ترکیبی از رویدادهای مجازی و حضوری خواهد بود. برندگان جوایز نوبل مدال و دپلوم خور را در کشور خود دریافت خواهند کرد.
گورنه اولین نویسنده سیاه پوست افریقایی است که پس از وول سویینکا در سال ۱۹۸۶ برنده نوبل ادبیات میشود.
او گفت این جایزه به این معناست که مسایلی مانند بحران پناهندگان و استعمار، که او تجربه کرده است، "مورد بحث" قرار خواهد گرفت.
عبدالرزاق گورنه در سال ۱۹۶۸ به عنوان دانشجو به بریتانیا رفت و در دانشگاه کنت به تدریس ادبیات مشغول بود و اخیرا بازنشسته شد.