وزیر خارجۀ ناروی: رسیدگی به افغان‌ها اولویت طالبان نیست، به آنان مشروعیت نمی‌دهیم

انیکن هویتفلت، وزیر خارجهٔ ناروی

انیکن هویتفلت، وزیر خارجهٔ ناروی می گوید که طالبان به جای بهبود بخشیدن وضعیت زندگی مردم افغانستان، به مسایل دیگر اولویت داده اند.

خانم هویتفلت در سخنرانی در نشست "هفتۀ افغانستان" که به میزبانی بنیادهای بشری در شهر اسلو برگزار شده بود، جامعۀ جهانی را ترغیب کرد تا طالبان را به پابندی به تعهدات شان و اولویت قراردادن رفاه مردم افغانستان، وادارند.

او گفت: "به نظر می رسد که طالبان به جای بهبود بخشیدن به زندگی مردم عادی، اولویت های دیگر دارند. جامعه جهانی باید هر چه در توان دارد برای ترغیب طالبان انجام دهد تا آنان بدانند که رفاه مردم افغانستان باید در اولویت قرار بگیرد." بگفتهٔ هویتفلت، برای اینکار، باید با طالبان صحبت کرد، افغان ها خود باید با طالبان صحبت کنند.

در نشست هفتۀ افغانستان شماری از کارشناسان مسایل افغانستان و جامعه مدنی گردهم آمدند و در مورد رسیدگی به وضعیت افغان‌ها بحث کردند. حاکمیت قانون در افغانستان، پیشرفت اقتصادی، حقوق زنان و اقلیت ها و مبارزه با دهشت افگنی محور بحث‌های اصلی این نشست بود.

کریشتن برگ هیپ، عضو انستیتیوت صلح اسلو و یکی از اشتراک کنندگان این نشست گفت که با وصف پایان جنگ و تامین نسبی امنیت در افغانستان، هنوز هم مشکلات زیادی، به ویژه در زمینۀ حقوق و وضعیت زندگی زنان، در آن کشور باقیمانده است.

با اشاره به انتقادات از ناروی به خاطر میزبانی نشستی به اشتراک طالبان در جنوری سال روان در شهر اسلو، وزیر خارجۀ ناروی گفت که کشورش با دعوت از طالبان تصمیم درستی گرفته بود.

با اینحال، هویفلت گفت: "طالبان پس از نشست اسلو، به وعده‌های خود مبنی بر ایجاد یک حکومت همه‌شمول و احترام گذاشتن به حقوق بشر عمل نکردند و روی همین دلیل، ناروی و جامعه جهانی با طالبان هیچ تماس سیاسی ندارند. ما به طالبان مشروعیت سیاسی نخواهیم داد."

شماری از فعالین حقوق بشر و حقوق زنان، در این نشست، نگرانی های خود را در مورد افزایش اعمال محدودیت‌ها از سوی طالبان بر زنان ابراز کردند و برای بهبود زندگی زنان افغان پیشنهاداتی نیز داشتند.

حوریه مصدق، فعال حقوق بشر که در این بحث‌ها شرکت کرده بود، گفت که حکومت ناروی بار دیگر بر حفاظت از حقوق زنان افغان تعهد کرد.

او گفت: "آنچه که ناروی تاکید دارد، تداوم گفتگو با طالبان است. این کار را حکومت ناروی شروع کرده و چیزی که حداقل ما نگران آن هستیم و این نگرانی خود را بخ شکل آشکار با آنها شریک کردیم، این است که ما عملاً می بینیم که طالبان به هیچ یک از تعهدات خود پابند نبوده."

شاه گل رضایی، عضو پیشین ولسی جرگه افغانستان با اشاره به ادامه اعتراضات زنان علیه محدودیت‌های وضع شده توسط طالبان گفت که زنان معترض اکنون به چهره عدالت خواهی برای تامین عدالت و مساوات در افغانستان مبدل شده اند.

شماری از کارشناسان اشتراک کننده در نشست هفته افغانستان گفتند که به باور آنان حاکمیت قانون در افغانستان وجود ندارد و مقررات وضع شده از سوی طالبان در تضاد با معیارهای بین المللی قرار دارد.

طالبان، اما، بار ها نقض حقوق بشر و زنان را در حکومت خود رد کرده و گفته اند که حقوق زنان در تحت حاکمیت آنان بر اساس شریعت اسلام تامین است.