مرکز خبرنگاران افغانستان: اخذ جواز فعالیت صنفی، فشار مضاعف بر رسانه‌ها است

شاروالی‌ها گفته اند که رسانه‌ها باید جواز صنفی را از این اداره به دست بیاورند

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که با وجود داشتن جواز کار از چندین وزارت مرتبط، مکلف‌شدن رسانه‌ها برای اخذ جواز صنفی از شاروالی‌ها فشاری دیگر بر رسانه‌ها تحت حاکمیت طالبان است.

این مرکز ناوقت پنجشنبه ۱۴ مارچ (۲۴ حوت) با نشر اعلامیه‌ای از بسته‌شدن موقتی دو رادیو محلی به دلیل خودداری از پرداخت "محصول جواز صنفی" به شاروالی در غزنی انتقاد کرده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که رادیوهای خصوصی "شمله و دهکده" در غزنی روز یکشنبه همین هفته به دستور شاروالی این ولایت بسته شدند، چون جواز صنفی نداشتند، اما با اعتراض مسوولان این رادیوها و خبرنگاران محلی به شرطی باز شدند که پول "جواز صنفی" شاروالی را بپردازند.

در اعلامیه مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است: "مسوولان شاروالی در دیدار با نمایندگان این دو رسانه و خبرنگاران محلی تصریح کرده ‌اند که از کابل زیر فشار قرار دارند و مجبور هستند قانون شاروالی‌ها را در این زمینه اعمال کنند."

به گفته مسوولان شاروالی غزنی، هر رسانه مکلف است برای اخذ جواز صنفی سالانه حدود هفت هزار افغانی به شاروالی بپردازد.

این در حالی است که رسانه‌ها در افغانستان برای داشتن اجازۀ فعالیت از وزارت‌های اطلاعات و فرهنگ، مخابرات و یا صنعت و تجارت جواز می‌گیرند و بر اساس آن آن مالیات می‌پردازند.

مرکز خبرنگاران افغانستان نسبت به اقدام شاروالی غزنی در بستن دو رادیو محلی و مشروط کردن ادامه کار آن‌ها به گرفتن جواز صنفی را نگران‌کننده خوانده است و گفته است: "تحمیل مالیات شاروالی فشار مضاعف بر رسانه‌های محلی" است، چون هم‌اکنون بسیار رسانه‌های محلی فعالیت محدود دارند.

شماری از مسوولان رسانه‌ها در برخی ولایات دیگر نیز گفته اند که برای گرفتن جواز صنفی شاروالی تحت فشار قرار دارند.

به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، طرح صدور جواز صنفی محلی از سوی شاروالی‌ها در زمان جمهوریت روی دست گرفته شد اما به دلیل اعتراض رسانه‌ها اجرا نشد و اکنون نیز باید لغو گردد.

در حال حاضر پنج رسانه خصوصی از جمله رادیوهای شمله، دهکده، سماع، خوشحال و رادیو و تلویزیون غزنویان در غزنی فعالیت دارند.

پس از بازگشت دوبارۀ طالبان به قدرت، علاوه بر مشکلات اقتصادی، فشار بر رسانه‌ها در افغانستان افزایش یافته است.

سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش ۲۰۲۳ خود گفته است که در دو سال گذشته صدها رسانه مسدود شده و به شمول خبرنگاران زن، کارمندان رسانه‌ای ترک شغل کرده اند.

بر اساس گزارش این سازمان، در دورهٔ حاکمیت دوبارهٔ طالبان، از جمله ۵۴۷ رسانه، ۸۰ شبکۀ تلویزیونی، ۱۳۷ شبکه رادیویی و ۱۳ خبرگزاری از فعالیت باز مانده اند.