آزار و اذیت آنلاین زنان در افغانستان سه برابر شده است - گزارش

یک گروه مدافع حقوق بشر مستقر در بریتانیا گزارش داده است که از زمانیکه طالبان در افغانستان حاکم شده اند، آزار و اذیت و بیانات نفرت‌انگیز علیه زنان فعال افغان سه برابر شده است.

سازمان غیر انتفاعی موسوم به "مرکز استقامت معلومات" پروژه‌ای را به نام "شاهد افغان" راه اندازی کرده است که در آن معلومات بر اساس پست‌های شبکۀ اجتماعی ایکس و مصاحبه با شماری از زنان افغان، ماهیت آزار و اذیت زنان در فضای آنلاین بررسی شده است.

تیم تحقیقاتی پروژۀ شاهد افغان محتویات آنلاین را بر ماه‌های جون تا دسمبر ۲۰۲۱ و همین محدودۀ زمانی در سال ۲۰۲۲ تدقیق و مطالعه کرده است. تحقیق کنندگان بیش از ۷۸ هزار پست دری و پشتو را که مخاطب آن "حدود ۱۰۰ زن فعال سیاسی افغان" بوده اند، گردآوری، تحلیل و تجزیه کردند.

نویسندگان این گزارش بر بنیاد مصاحبه با کم از کم شش زن فعال سیاسی افغان گفته است که آنان پیام‌های حاوی محتویات مستهجن (دشنام‌های رکیک جنسی) و تهدید خشونت جنسی و مرگ را دریافت کرده اند.

در گزارش از قول یکی از زنان فعال افغان آمده است: " فکر می‌کنم نفرتی را که آنان در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهند با آنچه در زندگی واقعی احساس می کنند تفاوتی ندارد."
حکومت طالبان تا کنون در مورد یافته‌های این گزارش تبصره‌ای نکرده اند.

در گزارش، چهار موضوع عمده در پست‌های آنلاین برجسته شده است: اتهامات بی‌بند و باری؛ باورمندی به اینکه زنان فعال سیاسی معیارهای فرهنگی و دینی را زیرپا کرده اند؛ ادعای مبنی بر اینکه زنان فعال سیاسی جاسوسان غربی اند؛ و اتهامات مبنی بر اینکه این زنان فعال ادعای دروغین می‌کنند تا در خارج پناهندگی سیاسی بگیرند.

اعضای تیم شاهد افغان گفته اند که در محتویات آنلاین که خطاب به زنان فعال افغان نگاشته شده است، الفاظ شدید جنسی را پیدا کرده اند، طوریکه در سال ۲۰۲۲ بیش از ۶۰ درصد پست‌ها حاوی واژه‌های "فاحشه" یا "روسپی" بوده است.

فرانسسکا جنتایل، محقق ارشد پروژۀ شاهد افغان گفته است: "پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، شبکه‌های اجتماعی در آن کشور، از یک سکوی اظهار نظر اجتماعی و سیاسی به محیطی برای آزار و سرکوب زنان مبدل شده است."

حکومت طالبان در بیش از ۲۷ ماه گذشته، محدودیت‌های فراوانی بر زنان وضع کرده و آنان را از حق آموزش و کار محروم کرده است.

جنتایل گفت که"خصومت طالبان علیه زنان و حقوق آنان" به کسانیکه از فضای آنلاین سو استفاده می‌کنند که این پیام را می‌رساند که هر زنی که به خاطر حق خود ایستادگی می‌کند، هدف باید گرفته شود."

یکی از زنان خبرنگار افغان که نخواست نامش گرفته شود به تیم شاهد افغان گفته است که به دلیل آزار و اذیت فراوان، حساب‌های کاربری خود را در شبکه‌های اجتماعی غیرفعال کرده است.