کمیسیون انتخابات پاکستان روز پنجشنبه ۲۱ سپتمبر (۳۰ سنبله) اعلام کرد که انتخابات سرتاسری آن کشور در اواخر ماه جنوری ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد.
پاکستان در بیش از یک سال گذشته، به ویژه پس از برکناری عمران خان، صدر اعظم پیشین آن کشور در پی رای عدم اعتماد پارلمان، دستخوش بحرانهای متعدد و رو به افزایش سیاسی، اقتصادی و امنیتی بوده است.
پس از آنکه پارلمان پاکستان در نهم اگست سال روان منحل شد، حکومت سرپرست ادارهٔ آن کشور را در دست گرفته است.
بر اساس قانون اساسی پاکستان، پس از انحلال پارلمان آن کشور، باید انتخابات سرتاسری در جریان ۹۰ روز برگزار شود، اما کمیسیون انتخابات پاکستان گفته است که به دلیل سرشماری اخیر جمعیت و تعیین مجدد حوزههای انتخاباتی، به وقت بیشتر نیاز دارد.
در همین حال، شهباز شریف، صدر اعظم پیشین پاکستان که در نهم اگست قدرت را به حکومت موقت آن کشور تسلیم کرد، به لندن سفر کرده و سرگرم مشورت و رایزنی با برادرش نواز شریف است. نواز شریف که در چهار سال گذشته در لندن در تبعید به سر میبرد، قرار است ماه آینده به پاکستان برگردد.
شماری از کارشناسان سیاسی و متشبثین پاکستانی از اعلام تاریخ برگزاری انتخابات در پاکستان استقبال و ابراز خرسندی کرده اند.
حسن عسکری رضوی، کارشناس سیاسی در پاکستان به خبرگزاری فرانسپرس گفت: "اعلام تاریخ [انتخابات] یک نشانهٔ مثبت و حایز اهمیت است، هرچند فضای سیاسی در پاکستان بیثبات است و کسی پیشبینی کرده نمیتواند که سه ماه بعد چه رخ خواهد داد."
احمد جاوید، یک مقام انجمن تجارتی پاکستان نیز با ابراز خوشبینی گفت: "این خواست جامعهٔ تجارتی پاکستان بود که تاریخ برگزاری انتخابات اعلام شود تا بر بیثباتی که ما را مثل موریانه میخورد، غلبه حاصل کنیم. اقتصاد پاکستان به ثبات کامل سیاسی نیاز دارد."
برکناری عمران خان از کرسی صدارت در ماه اپریل سال گذشته سبب بحران بزرگ سیاسی و اعتراضات گستردهٔ هواداران وی در سرتاسر پاکستان شد. حکومت پاکستان این تظاهرات و رهبران حزب تحریک انصاف پاکستان، به رهبری عمران خان را به شدت سرکوب کرد.
در حالیکه شمار زیاد اعضای رهبری حزب تحریک انصاف پاکستان یا زندانی اند، یا در خفا به سر میبرند و یا هم عضویت این حزب را ترک کرده اند، تا کنون روشن نیست که این حزب چه جایگاهی در انتخابات آیندهٔ پاکستان خواهد داشت.
اعجاز احمد، رایدهندهٔ ۲۵ سالهٔ پاکستانی میگوید که مهم است که به همه احزاب سیاسی اجازهٔ رقابت کردن در انتخابات داده شود. او گفت: "مهم است که همه رهبران سیاسی از بند رها شوند و به همه فرصت داده شود تا در انتخابات شرکت کنند. مردم باید تصمیم بگیرند که کدام حزب در قدرت باشد."
افزون بر بحران اقتصادی و سیاسی، پاکستان با مشکل روز افزون امنیتی و حملات تندروان، به ویژه پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، دست و پنجه نرم میکند.
همچنین، کارزارهای انتخاباتی در پاکستان همواره با برخوردها میان حامیان احزاب رقیب توام بوده است.
کمیسیون انتخابات پاکستان گفت که فهرست نهایی حوزههای انتخاباتی به تاریخ ۳۰ نومبر اعلام شده و پس از آن، نامزدان برای کارزارهای انتخاباتی شان ۵۴ روز وقت خواهند داشت.