مقامات امنیتی پاکستانی امروز اول جون (۱۱ جوزا) گفتند که اسلام آباد به هدف مذاکره برای تمدید آتشبس با طالبان پاکستانی، یک هیات ۵۰ نفری رهبران قبایلی را به کابل فرستاده است.
حد اقل دو مقام امنیتی پاکستانی به شرط ذکر نشدن نامشان گفته اند که آتشبسی که به میانجیگری طالبان افغان میان حکومت پاکستان و طالبان پاکستانی صورت گرفته بود، روز گذشته منقضی شد و اسلامآباد در تلاش تمدید آن است.
تحریک طالبان پاکستان در جریان ۱۴ سال گذشته حملات زیادی را در این کشور راه اندازی کرده و از دیرزمان خواستار انفاذ قوانین سختگیرانهٔ اسلامی، آزادی افراد این گروه از قید حکومت و کاهش حضور اردوی پاکستان در ساحات قبایلی است.
پیش از این، در ماه نومبر سال گذشته، آتشبس ۳۰ روزه به میانجیگری طالبان افغان میان حکومت پاکستان و تحریک طالبان پاکستان صورت گرفته بود. اما تا اکنون زمینه برای توافق صلح دایمی میان دوطرف مساعد نشده است.
هر دو جانب در مورد مذاکرات قبلی در کابل و فرصت تمدید آتش بس که روز گذشته منقضی شد، خاموشی اختیار کرده اند.
مقامات پاکستانی میگویند که مذاکره با تحریک طالبان پاکستان تحت نظر جنرال فیض حمید، رییس پیشین ادارهٔ استخبارات پاکستان صورت میگیرد.
دو عضو بلندپایهٔ طالبان پاکستانی نیز رسیدن هیات ۵۰ عضوی به کابل را تایید کرده اند. آنان به اسوشیدپرس گفته اند که اگر از جانب حکومت پاکستان "پاسخ مثبت" ارایه شود، امکان تمدید آتشبس وجود دارد. این دو عضو تحریک طالبان پاکستان که نخواستند نامشان در گزارش ذکر شود، در این خصوص معلومات بیشتر ارایه نکردند.
آنان همچنان گفتند که این گروه روز چهارشنبه در ملاقات با رهبران قبایلی در کابل، خواستار لغو یک قانونی شد که در سال ۲۰۱۸ نیمهخودمختاری مناطق پیشین قبایلی را از بین برد و ایالت خیبرپختونخوا در پی آن به میان آمد؛ درخواستی که به نظر نمیرسد اسلامآباد آنرا بپذیرد.
تحریک طالبان پاکستانی همچنان خواستار بیرون شدن نظامیان پاکستانی از ایالت خیبرپختوانخوا، رهایی جنگجویان زندانی این گروه و لغو تمام قضایای حقوقی علیه آنان است.
اما حکومت پاکستان میگوید که این گروه باید منحل شود، روابط خود را با گروه دولت اسلامی (داعش) و سایر گروههای تندرو سنی مذهب و متحدین آن قطع کنند و قانون اساسی پاکستان را بپذیرند.
حکومت پاکستان و حکومت طالبان در افغانستان تا اکنون در این خصوص به گونهٔ رسمی اظهار نظر نکرده اند.
تحلیلگران میگویند که صلح دایمی میان دو طرف امکانپذیر است، اما باید هر دو جانب در خصوص موضوعاتی که برای آنان غیرقابل پذیرش است، انعطاف نشان دهند.