پاکستان در نشست مشورتی مسکو پیرامون افغانستان اشتراک نکرد

نشست مشورتی روسیه پیرامون صلح و ثبات در افغانستان

پاکستان امروز نهم فبروری (۲۰ دلو) تایید کرد که در نشست مشورتی چند جانبه به میزبانی روسیه در مورد افغانستان اشتراک نکرد. اسلام آباد گفته است که نشست‌های دیگری وجود دارد که در آن می‌تواند به گونهٔ موثر در روند صلح افغانستان سهم بگیرد.

در نشست روز گذشتهٔ مسکو که به سطح مشاورین امنیت ملی برگزار شد، از کشورهای منطقه به شمول چین، هند، ایران، تاجیکستان، قزاقستان، قرغیزستان، پاکستان و اوزبیکستان دعوت شده بود.

دفتر ولادیمیر پوتین گفت که رییس جمهور روسیه در آغاز پنجمین نشست مشورتی پیرامون چگونگی ترویج صلح و ثبات در افغانستان، سخنرانی کرد.

ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجهٔ پاکستان، گفت که مقامات پاکستانی به دلیل این که می‌توانند به گونهٔ بهتر در سایر نشست‌ها سهم بگیرند و در صلح افغانستان سهیم شوند، در نشست مسکو اشتراک نکردند.

او افزود که اسلام‌آباد در سایر نشست‌ها پیرامون صلح و ثبات افغانستان اشتراک کرده و سهیم خواهد شد.

منابع بلند‌پایهٔ پاکستان، اشتراک هند، رقیب این کشور را دلیل عدم اشتراک اسلام‌آباد در نشست مسکو خوانده اند. با آنهم، این منابع گفته اند که در این نشست، مشاورین امنیت ملی کشورها با هم گفتگو می‌کردند و پاکستان در حال حاضر مشاور امنیت ملی ندارد.

روابط کشیدهٔ اسلام‌آباد و مسکو در سال‌های اخیر به گونهٔ‌ چشمگیر بهبود یافته و این امر سبب شده است که پاکستان در حمایت از صلح و ثبات در افغانستان در نشست‌های روسیه اشتراک کند.

مایکل کوگلمن، رییس انستیتیوت جنوب آسیا در کانون فکری و پژوهشی وودرو ویلسن، گفت که اسلام‌آباد نمی‌خواهد با اشتراک در نشست روسیه، امریکا را در حالی ناراض بسازد که تلاش دارد از این کشور کمک به دست بیاورد و اسلام آباد می‌خواهد از نفوذ ایالات متحده بر صندوق بین المللی پول برای رسیدگی به بحران اقتصادی شدید در پاکستان، استفاده کند.

پوتین در نشست روز گذشته در اشاره به افغانستان گفت که کشورش نمی‌خواهد شاهد تنش در مرزهای جنوبی خود باشد.

او افزود: "سازمان‌های تروریستی بین المللی،‌ به شمول القاعده، فعالیت‌های خود را [در افغانستان] افزایش می‌دهند."

در این نشست مشورتی در مورد افغانستان از طالبان دعوت نشده بود و مسکو نیز در مورد این اقدامش معلومات نداده است.

برخی از تحلیلگران افغان می‌گویند که روسیه و برخی از کشورهای آسیای میانه از وضعیت امنیتی موجود در افغانستان نگرانی بیشتر دارند.

بریالی نصرتی، کارشناس مسایل سیاسی، به صدای امریکا گفت: "هند، روسیه، پاکستان و چین نشستی در مورد افغانستان خواهند داشت و این‌ها نسبت به وضعیت موجود اظهار نگرانی می‌کنند و برای شان قابل تشویش است به خاطر اینکه هر دقیقه امکان این است که مرزهای این کشورها تهدید عملی صورت بگیرد."

این تحلیل‌گر افغان گفت که پیش از این نیز نشست‌های مشابهی در مورد افغانستان در کشورهای منطقه، به ویژه روسیه، برگزار شده بود، اما نتیجۀ ملموسی در پی نداشت.

پیش از این، ولادیمیر پوتین در نشست سران کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی، وضعیت در افغانستان را چالش برانگیز خوانده و در مورد احتمال نفوذ اعضای گروه‌های دهشت‌افگن از افغانستان به کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی هشدار داده بود.

رییس جمهور روسیه گفته بود که برای خنثاکردن تهدیدهای دهشت افگنی برخاسته از افغانستان به راه‌اندازی "عملیات مشترک خاص" نیاز است.

این در حالی است که در بیش از یک‌ونیم سال گذشته، هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما شمار زیادی همسایگان افغانستان در ماه‌های اخیر تعامل با طالبان را در پیش گرفته اند.

روسیه و پاکستان به تاریخ ۲۵ جنوری (پنجم دلو) در جریان مذاکرات دوجانبه بر "تعامل عملی" با طالبان افغان تاکید کردند، اما گفتند که تا زمانی که این گروه به نگرانی‌های بین المللی در خصوص حقوق زنان و ایجاد حکومت همه‌شمول رسیدگی نکرده است، حکومت آن را به رسمیت نخواهند شناخت.

حکومت طالبان تا اکنون در این خصوص اظهار نظر نکرده است.