وزارت تجارت پاکستان در نظر دارد که برای بحث در مورد کاهش صادرات آرد آن کشور به افغانستان هیأت با صلاحیتی را به افغانستان اعزام کند.
نمایندهگان ارشد وزارتهای تجارت، مواد غذایی، مالیه، علوم و تکنالوژی و ادارۀ ملی عواید پاکستان پس از آن بر این اقدام مصمم شدند که تاجران آرد در پاکستان ادعا کردند که افغانستان تعرفۀ گمرکی را بر آرد پاکستانی افزایش داده است.
سخنگوی وزارت تجارت افغانستان ضمن رد ادعاهای جانب پاکستان گفته است که تعرفۀ گمرکی بر آرد وارداتی بلند نرفته است و نیز حکومت افغانستان هیچ تصمیمی در مورد توقف تورید آرد از پاکستان اتخاذ نکرده است.
مسافر قوقندی در صحبت با صدای امریکا گفت که حکومت افغانستان بر اساس نظام اقتصاد بازار آزاد که در قانون اساسی مسجل شده است، هیچ گونه قراردادی در این مورد ندارد. او می گوید که کیفیت بهتر و نرخ ارزان آرد قزاقستان و ترکمنستان سبب شده است که آرد پاکستانی در بازار افغانستان رقابت نتوانسته و واردات آن کم شود.
افزون بر تقاضای بیشتر برای آرد قزاقستانی در بازار افغانستان، به گفتۀ مقامهای افغان، افزایش حاصلات گندم در افغانستان نیز سبب کاهش تورید آن از خارج شده است.
کیفیت آرد
تاجران آرد در پاکستان همچنان ادعا کرده اند که حکومت افغانستان قرارداد تورید آرد را با هند امضا کرده است.
خان جان الکوزی معاون اتاقهای تجارت افغانستان این ادعا را"کاذب" خوانده میگوید که افغانستان تعرفۀ گمرکی را بلند نبرده و هم هیچ گونه قرارداد تورید آرد با هند نداشته و "حتا یک کیلو آرد هم" از آن کشور آرد وارد نکرده است.
آقای الکوزی افزود به دلیل اینکه آرد و گندم قزاقستان حاوی پروتینها و ویتامینهای اضافی است و کیفیت بسیار عالی دارد و نیز به خاطری که نرخ آن ارزانتر است، مشتری زیاد در بازار افغانستان دارد، از اینرو به گفتۀ وی تورید آرد پاکستانی از ۵۰ درصد به کمتر از ۱۰ درصد آرد مورد نیاز افغانستان کاهش یافته است.
تاجران پاکستانی، به نقل از گزارش رسانه های آنکشور، آرد پاکستانی را با کیفیتترین و پرتقاضاترین آرد در بازار افغانستان خوانده و ابراز نگرانی کرده اند که اگر این مشکل حل نشود، ضربۀ شدیدی بر تاجران پاکستانی خواهد بود.
ملک افتخار رئیس اتحادیۀ آرد فروشان پاکستان به صدای امریکا گفت که با کاهش صادرات آرد به افغانستان حدود ۵۰ درصد آسیابها در پاکستان متوقف شده و شمار زیاد کارگران به ویژه در ایالت خیبرپشتونخواه که روابط گستردۀ تجارتی با افغانستان دارد، کار و بار خود را از دست داده اند.
اتاقهای تجارت افغانستان می گوید که حتا توقف صادرات آرد از پاکستان هیچ تاثیری بر نرخ و عرضۀ آرد در بازار افغانستان نخواهد داشت و در عوض پاکستان خود از این ناحیه زیان خواهد کرد، زیرا افغانستان بدیلهای خوب برای رفع نیازمندی خود به آرد دارد.
مقامهای وزارت تجارت افغانستان نیز گفته اند که این کشور خواستار روابط خوب اقتصادی و تجارتی با کشور های منطقه است، اما هر کشوری که سهولت بیشتر ترانزیتی، وارداتی و صادراتی با تاجران افغان داشته باشد، دادوستد تجارتی با آن کشور خود به خود افزایش خواهد یافت.