پارلمان اروپا، روز چهارشنبه ۱۹ اکتوبر (۲۷ میزان) جایزۀ سالانۀ سخاروف برای حقوق بشر را به خاطر ایستادگی و مقاومت اوکراینیها در برابر تهاجم روسیه، به مردم اوکراین داد.
روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا گفت: "این جایزه برای آن اوکراینیهایی است که در جبهه میجنگند، برای کسانی است که مجبور به فرار شده اند، برای کسانی است که بستگان و دوستان شان را از دست داده اند، برای کسانی است که به خاطر آنچه بدان باور دارند، ایستادگی کرده و رزمیده اند."
رییس پارلمان اروپا گفت که رییس جمهور ولادمیر زیلینسکی، نمایندگان منتخب و جامعۀ مدنی اوکراین، از مردم آن کشور نمایندگی میکنند. او گفت: "میدانم که نه مردم شجاع اوکراین و نه هم ما دست بر میداریم."
خانم متسولا گفت که با توجه به "اعمال کاملاً تروریستی" روسیه در اوکراین، همه گروههای سیاسی پارلمان اروپا اجماع نظر داشتند که مردم اوکراین شایستۀ دریافت جایزۀ سخاروف اند.
جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکیلیکس که به خاطر افشاگری در مورد جنگهای امریکا در عراق و افغانستان، اکنون در بریتانیا زندانی بوده و امریکا خواهان استرداد وی است، یکی دیگر از نامزدان دریافت این جایزه بود.
نامزد سوم برای جایزۀ سخاروف ۲۰۲۲ کمیسیون حقیقتیاب کولمبیا بود که در سال ۲۰۱۸ تحقیقات را در مورد قساوتها در جریان پنج دهه جنگ در کولمبیا آغاز کرد. جنگ کولمبیا در سال ۲۰۱۶ با امضای توافق صلح میان طرفهای درگیر پایان یافت.
جایزۀ حقوق بشر پارلمان اروپا که به نام جایزۀ سخاروف برای آزادی اندیشه نیز مشهور است از سال ۱۹۸۸ به اینسو، همه ساله از سوی پارلمان اروپا به افراد یا سازمانهایی داده میشود که از حقوق بشر و آزادیهای بنیادی بشری دفاع میکنند.
این جایزه سال گذشته به الکسی نوالنی، مخالف سیاسی ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه داده شد. نوالنی اکنون در روسیه زندانی است.
جایزۀ معتبر جهانی سخاورف به بزرگداشت از اندری دیمیترویچ سخاروف، فزیکدان و فعال روسی ملقب به "پدر بم هستهای روسیه" نام نهاده شده است.
سخاروف پس از جنگ جهانی دوم در ترکیب هیات بین المللی در مورد بمباردمان اتمی هیروشیمای جاپان تحقیق کرد و در سال ۱۹۵۲ نخستین بمب هایدروجنی را اختراع کرد.
اما پس از پی بردن به تاثیر مخرب این بمب به یکی از مخالفان سرسخت اسلحۀ هستهای و فعال مدافع خلع سلاح اتمی مبدل شد و به خاطر تلاشهایش در این زمینه در سال ۱۹۷۵ جایزۀ صلح نوبل را گرفت.
مخالفان حکومت بلاروس، نلسن مندیلا، رییس جمهور پیشین افریقای جنوبی، ملاله یوسفزی، فعال پاکستانی، نادیه مراد و لمیه حاجی بشار دو بانوی ایزدی و مخالفان دموکراتیک ونزویلا نیز جایزۀ سخاروف را دریافت کرده اند.
در تهیۀ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانسپرس نیز استفاده شده است.