افزایش موارد شیوع بیماری پولیو یا فلج شل حاد کودکان در پاکستان، سبب نگرانی افغانستان شده است، زیرا به باور مقام های صحی افغان احتمال زیاد می رود که ویروس این بیماری به افغانستان گسترش بیشتر یابد.
داکتر ناجیه طارق، معین عرضه خدماتت صحی وزارت صحت عامه افغانستان می گوید که با سرازیر شدن موج مهاجرین از وزیرستان پاکستان به ولایت خوست، اخیراً یک مورد پولیو در میان این بیجاشدگان دیده شده است.
خانم طارق در صحبت با رادیو آشنا گفت که وزارت صحت عامۀ افغانستان از این ناحیه نگران است، اما برای جلوگیری از آن آمادگی های لازمی گرفته شده است.
معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه افغانستان گفت که تیم های صحی در ساحات تردد مهاجرین پاکستانی یا افغان هایی که به پاکستان می روند، جابجا شده اند تا از یکسو به مردم آگاهی بدهند و از سوی دگیر کودکان را در برابر پولیو واکسین کنند.
ناجیه طارق ضمن اشاره به دستآورد های افغانستان در زمینۀ کاهش بیماری پولیو گفت که موارد این بیماری از حدود ۷۰ مورد در چند سال پیش به ۱۰ مورد در سال روان کاهش یافته است که یک مورد آنهم در میان مهاجرین بیجاشده از وزیرستان شمالی پاکستان تثبیت شده است.
خانم طارق راه های اساسی جلوگیری شیوع این بیماری را جلوگیری از ورود این ویروس از کشور های همسایه، بهبود کیفیت خدمات صحی و واکسیناسیون و بلند بردن سطح آگاهی مردم می خواند.
عوامل گسترش بیماری
مقام های صحی می گویند که پایین بودن سطح آگاهی مردم در مورد مزایای واکسین یا پرهیز خانواده ها از تطبیق واکسین بر کودکان شان بنا بر دلواپسی های بیجا، برنامۀ ریشه کن سازی این بیماری را با دشواری مواجه می سازد. اما به گفتۀ مقام های صحی این چالش در افغانستان نسبتاً کم و در ساحات قبایلی پاکستان گسترده تر است.
در کنار این مشکلات یکی دیگر از دلایل افزایش موارد پولیو در پاکستان، نا امنی و ممانعت تندروان از تطبیق این واکسین در ساحات قبایلی آن کشور است. طالبان و سایر گروه های افراطی مستقر در ساحات قبایلی پاکستان سال گذشته مانع تطبیق واکسین در برخی حصص این مناطق شده و آن را بهانه یی برای جاسوسی از سوی حکومت خوانده بودند.
چندی پیش طالبان در ولایت هلمند نیز مانع تطبیق واکسین پولیو شده و رضاکاران این برنامه را به جاسوسی برای حکومت افغانستان متهم کردند. اما معین وزارت صحت افغانستان می گوید که این مشکل حل شده و اکنون کارمندان صحی مصروف تکمیل کردن دور سوم واکسین در ولایت هلمند اند.
شرف الدین آخندزاده یکتن از بزرگان قومی هلمند نیز به رادیو آشنا گفت که این مشکل اکنون در اثر تلاش و گفتگو های بزرگان قومی با مخالفین مسلح حل شده است. آخند زاده به رادیو آشنا صدای امریکا گفت که شخصاً به صفت بزرگ قوم مسوولیت خود دانسته و مردم را به تطبیق واکسین تشویق می کند.
سازمان جهانی صحت گزارش داده است که میزان شیوع پولیو در پاکستان در سال روان به گونۀ بی پیشینه افزایش یافته است. بر اساس آمار جهانی در سال ۲۰۱۳ تنها ۹۳ پولیو در پاکستان ثبت شده بود اما تنها در ده ۹ ماه نخست گذشته کم و بیش ۲۰۲ مورد این بیماری در پاکستان به ثبت رسیده است.