برخی احزاب و رهبران سیاسی، بار دیگر روی اصلاحات انتخابات ولسی جرگه و برگزاری این انتخابات از طریق سیستم بایومتریک تأکید کرده و برای پذیرفتهشدن این خواستها، اعتراضات شان را در کابل آغاز کردند.
این احزاب، که اعتراضات نخست شان را روز چهارشنبه (۷ سنبله) در کابل آغاز کردند، هشدار داده اند که اگر خواستهای شان پذیرفته نشود، این اعتراضات را به سایر ولایات نیز گسترش خواهند داد.
احزاب و رهبران سیاسی معترض، در اعلامیهای مشترک گفته اند که در اواخر سال ۱۳۹۶ خورشیدی، پیشنهادها و خواستهای شان را برای اصلاحات در پروسۀ ثبتِنام نامزدان ولسی جرگه، به حکومت، کمیسیونهای انتخاباتی، دفتر هیأت معاونت سیاسی سازمان ملل (یوناما) و برخی نهادهای بینالمللی دیگر سپرده بودند؛ اما تا اکنون پذیرفته نشده است.
اعلامیه گفته است: "دلیل مدعای ما این است که کمیسیون، انتخابات پارلمانی را با سیستمی برگزار میکند که بخش بزرگ آرای مردم در آن ضایع میشود. دوم اینکه هیچ نظارتی تاثیرگذار از کارکردهای کمیسیون انتخابات صورت گرفته نمیتواند و سوم اینکه میلیونها تذکره بیصاحب و خیالی توزیع و میلیونها نفر که اصلا وجود خارجی ندارند، در ثبتِنام غیراستندرد و دستی راجستر شده اند".
به ادعای این احزاب و رهبران سیاسی، با توجه به برنامهها و راهکارهای حکومت و کمیسیون مستقل انتخابات، انتخابات شفاف و عادلانه برگزار نخواهد شد.
این احزاب تأکید کرد ه اند که در راستای تحقق خواستهای شان، آرام نخواهند نشست و با راهاندازی حرکتهای مدنی، به مبارزۀ شان ادامه خواهند داد.
اما کمیسیون مستقل انتخابات، گفت که طرحهای احزاب سیاسی را در صورتی میپذیرند که سبب تأخیر و مانع امور انتخابات نگردد.
گلاجان عبدالبدیع صیاد، رئیس این کمیسیون گفت: "ما به احزاب سیاسی صراحتاً گفته ایم که این (زمانبندی انتخابات) پیش کمیسیون انتخابات خط سرخ است، هرنوع طرحی که تایملاین ما را متأثر میسازد و ما نمیتوانیم که به تاریخ ۲۸ میزان انتخابات را برگزار کنیم و یا استقلالیت کمیسیون را خدشهدار بسازد و یا مطابقت به وقت متباقی که تقریباً ۵۰ روز باقی مانده، در این انجام شده بتواند، ما آن را خوشآمدید میگوییم".
نظارت از روند انتخابات، سیستم رأیدهی بایومتریک در روز انتخابات و تغییر نظام انتخابات، سه خواست مشخص احزاب سیاسی است.
اما کمیسیون انتخابات گفته است که دو خواست احزاب سیاسی را (تغییر نظام کنونی و تطبیق سیستم بایومتریک)، در فرصت کنونی،نمیتواند تطبیق کند.
قرار است که انتخابات ولسی جرگه به تاریخ ۲۸ میزان امسال برگزار گردد که بر اساس آمار کمیسیون انتخابات، بیش از نُه میلیون رأیدهنده و اضافه از ۲۷۰۰ نامزد ثبت نام کرده اند.