محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان ظهر امروز در رأس یک هیأت عالی رتبه به منظور اشتراک در شانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای به تاشکند پایتخت ازبکستان رفت.
بررسی همکاریهای چند جانبه و دو جانبه در چارچوب سازمان همکاری شانگهای و همچنین تبادل نظر در مورد مسایل منطقهای و بین المللی آجندای این نشست عنوان شده است.
این سفر آقای غنی دو روزه خواهد بود و قرار است در حاشیه نشست سران سازمان همکاریهای شانگهای، با همتای ازبکستانی و سایر مقامات آن کشور نیز دیدار کند.
دواخان مینهپال معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان، در نشست مشترک خبری با سخنگویان وزارتهای دفاع و خارجۀ این کشور روز پنجشنبه در کابل گفت "رئیس جمهور علاوه بر ایراد بیانیه، با شماری از سران کشورها دیگر نشستهای خصوصی خواهد داشت و روی امنیت و فرصتهای اقتصادی افغانستان و منطقه صحبت میکند".
در همین حال احمد شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجۀ افغانستان در این نشست گفت که در حاشیۀ نشست سران سازمان همکاریهای شانگهای، رئیس جمهور غنی با سران کشورهای چین، تاجکستان، قزاقستان، ازبکستان، و ترکمنستان، ملاقاتهای جداگانه دوجانبه خواهد داشت.
به دنبال تنشهای سرحدی تورخم روابط میان افغانستان و پاکستان، تیرهتر شده است؛ اما پاکستان پیشنهاد کرده است که رؤسای جمهور دو کشور در حاشیۀ نشست تاشکند، دیدار دو جانبه داشته باشند.
آقای مستغنی در این باره گفت "تصمیم در رابطه به این ملاقات در برنامه جلالتماب رئیس جمهور تا حال نهایی نشده است؛ اما احتمالاً این نشست صورت خواهد گرفت".
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان با هدف جلب همکاری کشورهای منطقه در بخشهای امنیت، مبارزه با تروریزم و اقتصاد در نشست سران سازمان همکاریهای شانگهای و نشستهای دو جانبه به ایراد سخن خواهد پرداخت.
هر چند پیش از این نیز رئیس جمهور بارها بر همکاریهای منطقهیی در تأمین امنیت، مبارزه با دهشتافگنی در نشستهای بینالمللی و منطقهیی صحبت کرده است؛ اما پاکستان به عنوان همسایهای که مشترکات بیشتر با افغانها دارد، همواره به این خواستها پاسخی نداده است که رضایت افغانستان فراهم گردد.
در ترکیب هیأتی که به تاشکند رفته است، بر علاوۀ رئیس جمهور غنی، صلاحالدین ربانی وزیر امور خارجه، محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی، محمد معصوم استانکزی رئیس عمومی امنیت ملی، محمد شاکر کارگر مشاور رئیس جمهور در امور آسیای میانه، حضرت عمر زاخیلوال سفیر و نماینده فوقالعاده افغانستان در پاکستان شامل اند.
سازمان همکاری شانگهای سازمانی میان دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده است.
این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرغیزستان، تاجکستان و ازبکستان پایهگذاری شد. نقش اصلی و تعیینکننده، در سازمان همکاری شانگهای را، دو کشور چین و روسیه تشکیل میدهند