محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان ظهر امروز در رأس یک هیات عالی رتبۀ دولتی، برای اشتراک در کنفرانس بروکسل، به بلجیم رفت؛ اما قبل از آن، در مراسم امضای قرارداد مقدماتی تولید برق با کمپنی بیات در ارگ حضور یافت.
کشورهای کمککننده در کنفرانس بروکسل که قرار است به روزهای سه شنبه و چهارشنبه این هفته در بلجیم برگزار شود؛ در مورد تعهدات مالی به افغانستان تصمیم خواهند گرفت.
ریاست جمهوری افغانستان با نشر خبرنامهای گفته است که رئیس جمهور غنی در نشست بروکسل در مورد دستآوردهای حکومتاش در بخشهای اصلاحات، حکومتداری خوب، حقوق زنان، سرمایهگذاری سکتور خصوصی، توسعۀ اقتصادی و موارد دیگر، سخنرانی خواهد کرد.
همچنان قرار است که آقای غنی، در حاشیۀ کنفرانس بروکسل، با سران و مقامات عالی رتبۀ کشورهای اشتراککننده در این کنفرانس، به گونۀ جداگانه دیدار و گفتگو کند.
افغانستان در کنفرانس بروکسل در سه بخش خواهان توجه جامعۀ جهانی است. تعهد قوی سیاسی و مالی و درج در اعلامیۀ اخیر نشست بروکسل، اعلام رقم دقیق کمکها برای پرکردن خلای مالی و انتقال پولهای کمکشده از مجرای بودجه ملی، از انتظارات حکومت افغانستان از نشست بروکسل است.
رولا غنی بانوی اول افغانستان، عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه، صلاحالدین ربانی وزیر خارجه، محمدحنیف اتمر مشاور امنیت ملی، اکلیل حکیمی وزیر مالیه، عبدالسلام رحیمی رئیس عمومی ادارۀ امور، داکتر نسرین اوریاخیل وزیر کار و امور اجتماعی، دلبر نظری وزیر امور زنان، داکتر محمدهمایون قیومی مشاور ارشد رئیسجمهور در امور زیربنایی، نادر نادری مشاور ارشد رئیسجمهور در امور روابطعامه و استراتیژیک، سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر، داکتر حبیبه سرابی معاون شورای عالی صلح، عتیقالله نصرت معاون اتاق تجارت و محمد هارون چخانسوری سخنگوی رئیس جمهور، آقای غنی را در این سفر همراهی میکنند.
امضای قرارداد تولید برق حرارتی
قبل از چاشت امروز حکومت افغانستان قرارداد مقدماتی را با کمپنی بیات امضا کرد که بر اساس آن، این کمپنی با استفاده از گاز طبیعی شبرغان، ۱۹۲ میگاوات برق تولید میکند.
این قرارداد در ارگ ریاست جمهوری در حضور محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، میان وزیر انرژی و آب و رئیس کمپنی خصوصی بیات امضا شد.
علیاحمد عثمانی، وزیر انرژی و آب افغانستان گفت، کمپنی بیات طرح اولیه را پیشنهاد کرده است که در شبرغان مرکز ولایت جوزجان، ۲۵۲ میلیون دالر در سه مرحله سرمایهگذاری میکند و سپس یک فابریکۀ تولیدی برق گازی را با ظرفیت ۱۹۲ میگاوات، احداث خواهد کرد.
وزیر انرژی و آب افغانستان افزود، بر اساس این قرارداد، کمپنی بیات در مدت سه ماه، تمام اسناد چگونگی تولید برق از گاز شبرغان را به این وزارت، ارائه خواهد کرد و سپس جواز کار این کمپنی صادر خواهد شد.
او گفت "فعلاً شورای عالی اقتصادی دولت، 50 میگاوات یا فاز اول را مورد تأیید قرار داده، در ظرف سه ماه اینها باید (کمپنی بیات) تکنالوژی مورد استفاده برای تولید برق از گاز را معرفی کنند که باید جدیدترین تکنالوژی دنیا و مدرنترین تکنالوژی دنیا باشد در همه ابعاد؛ از جمله مسایل محیط زیستی".
از سوی دیگر آقای عثمانی افزود، در سه ماه، نرخ برق و گاز، مدت تطبیق پروژه، منبع مالی این کمپنی و شرایط تخنیکی آن از سوی وزارت انرژی و آب ارزیابی خواهد شد.
در همین حال، احسانالله بیات، رئیس کمپنی طرف قرارداد حکومت افغانستان، گفت، این پروژه در مرحله اول ظرفیت تولید ۵۰ میگاوات برق را دارد که بر اساس قرارداد نهایی در مدت چهار تا شش ماه به بهرهبرداری سپرده میشود.
به گفتۀ بیات، در مرحلۀ دوم ظرفیت این پروژه در ۱۵ ماه ۱۵۰ میگاوات و سپس به ۱۹۲ میگاوات افزایش خواهد یافت.
قرار است که پس از بهرهبرداری فاز اول این پروژه، حکومت افغانستان ۹۰۰ میلیون افغان به دست بیاورد و با تکمیل سه فاز این پروژه، 3.2 میلیارد افغانی به خزانۀ دولت افغانستان واریز میگردد.
در ماه جاری خورشیدی، این دومین قرارداد تولید برق گازی با شرکتهای خصوصی است. وزارت انرژی و آب در اول ماه جاری خورشیدی، قراردادی را با شرکت خصوصی "غضنفر گروپ" امضا کرد که بر اساس آن ۵۰ میگاوات برق با استفاده از گاز شبرغان تولید خواهد شد.
اکنون افغانستان نزدیک به ۷۹ درصد برق مورد نیازش را از ترکمنستان، ایران، تاجیکستان و ازبکستان وارد میکند و ۲۱درصد دیگر را از تولیدات داخلی تأمین میکند.