صدها نفر در شهر کابل روز سهشنبه ۲۱ دسمبر (۳۰ قوس) دست به تظاهرات زده و از ایالات متحدۀ امریکا خواستند که پولهای منجمد شدۀ افغانستان را آزاد کند.
این معترضان با حمل شعارهای "چرا پول ما را آزاد نمیسازید؟" و "آیا جهان به دنبال فاجعۀ بشری در افغانستان است؟" گفته اند که راکد شدن پول افغانستان از سوی امریکا، سبب بروز مشکلات در این کشور شده است.
محمد فهیم، یکی از معترضان گفت: "امروز که ما جمع شدیم، به خاطر این است که امریکا تمام دارایی افغانستان را منجمد ساخته است. ما از امریکا میخواهیم که پولهای منجمدشدۀ مردم افغانستان را دوباره آزاد بسازد، از این بیشتر مردم را آزار ندهد."
پس از تسلط طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایههای افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند؛ اقدامی که وضعیت اقتصادی این کشور جنگزده را وخیمتر کرد.
فیضالله یکی دیگر از مظاهرهکنندگان در کابل گفت که با منجمد شدن پول افغانستان در امریکا، زیان آن را بیشتر مردم عام میبینند. او افزود که در صورتیکه ایالات متحده پولهای افغانستان را دوباره آزاد نکند، آنان به مظاهرات شان در داخل و بیرون از این کشور ادامه خواهند داد.
آقای فیضالله همچنین از خاموشی جامعه جهانی در مورد راکد شدن پول افغانستان از سوی امریکا انتقاد کرد و گفت که این اقدام امریکا، باعث افزایش، فقر و گرسنگی در افغانستان شده است.
این تظاهرات از چهاراهی عبدالحق تحت تدابیر شدید امنیتی افراد طالبان آغاز شد و معترضان با خوانش قطعنامۀ ۱۲ مادهای در نزدیکی دروزاۀ سفارت ایالات متحدۀ امریکا در کابل به این مظاهره پایان دادند.
معترضان در این قطعنامه گفته اند: "بدون قد و شرط هر چه زودتر باید پول منجمد شدۀ افغانها آزاد شود. چرا که این پول از ملت افغانستان است و این پول هیچ ربطی به شخص و گروهی ندارد."
آنان همچنین از جامعه جهانی خواستند که برای جلوگیری از بحران بشری در افغانستان دست به کار شده و کمکهای شان را به مردم این کشور افزایش دهند.
معترضان در کابل در حالی خواستار آزاد شدن پول افغانستان از سوی امریکا شده اند که پیش از این، قصر سفید گفته بود که برای رهایی حدود ۱۰ میلیارد دالر دارایی افغانستان که پس از به قدرت رسیدن گروه طالبان در ماه اگست، راکد شد، هیچ برنامهٔ فوری وجود ندارد.
جین ساکی، سخنگوی قصر سفید گفت که این پولها به دلایل متعدد، غیرقابل دسترس باقی خواهند ماند. او افزود که این یک موضوع خیلیها پیچیده است و ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در هماهنگی با متحدین و شرکای خویش آنرا به گونهٔ متداوم بررسی میکند.
اخیراً امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در نشست همکاریهای اسلامی در اسلامآباد گفت که انجماد داراییهای افغانستان از سوی امریکا و تعزیرات وضع شدهٔ این کشور، به مثابهٔ "دشمنی با یک ملت" پنداشته خواهد شد و از کشورهای اشتراک کننده در این نشست خواست تا از امریکا بخواهند به این روند نکتهٔ پایان بگذارد.
این نمایندهٔ گروه طالبان افزود که زیان در انزوا نگهداشتن افغانستان را بیشتر مردم متحمل میشوند.
این در حالی است که ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا دیروز به خبرنگران گفت که واشنگتن به این باور است که با فرا رسیدن فصل زمستان، وضعیت بشری در افغانستان وخیمتر شده است.
آقای پرایس افزود که ایالات متحده با سازمانهای بینالمللی متعدد از ادارات ملل متحد و کشورها کار میکند تا کمکهای بشری، رای مردم آن کشور فراهم شود.
آقای پرایس در این کنفرانس خبری گفت که وضعیت پیش آمده در افغانستان پدیدهٔ منحصر به حال نیست، بلکه قبل از خروج کامل قوای بینالمللی به رهبری امریکا، نیز با مشکل مشابه مواجه بود.