شماری از زنان معترض در تخار میگویند که زنان حذفشدنی نیستند و از گروه طالبان میخواهند تا اجازهٔ تحصیل و کار برای آنان داده شود.
این زنان معترض که اعضای موج اتحاد و همبستگی بانوان تخار اند، روز پنجشنبه ۲۵ می (چهارم جوزا) یک راهپیمایی اعتراضی را در شهر تالقان راه اندازی کردند.
معترضان در این راهپیمایی اعتراضی، شعارهای "نان، کار، آزادی"، "تحصیل حق ماست" و "بگذارید تحصیل کنیم" را سر دادند.
یکتن از اشتراک کنندگان این راهپیمایی گفت که در این اعتراض استادان پوهنتون، استادان مکاتب، محصلین و متعلمین که از ادامهٔ دروس شان محروم شده اند، اشتراک کرده است.
او به صدای امریکا گفت که این جنبش از یکسال به این طرف ایجاد شده و به اعتراضات شان علیۀ اقدامات طالبان ادامه داده اند. به گفتهٔ او در اعتراضات امروزی حدود ۴۰ دختر و زن اشتراک کرده بودند.
این خانم معترض گفت زنان از تمام صحنههای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حذف شده اند و خواست ما اینست که "حق کار، زندگی آزادانه و حق تحصیل و تعلیم به ما داده شود".
یکی از این زنان معترض گفت که اعتراضات امروزی شان نیز توسط طالبان سرکوب شد و طالبان معترضین را پراگنده کردند.
او در مورد برنامههای آینده موج اتحاد و همبستگی گفت که زنان مجبور اند از طریق اعتراضات درد خود را روایت کنند تا از طرف جامعه جهانی یا گروه طالبان به آن رسیدگی صورت بگیرد.
این خانم معترض افزود: "ما هر گزینهای که بود در این دوسال روی دست گرفتیم، اما متاسفانه موثر واقع نشد. اگر ما خاموش هم بنشینیم به این معنا است که هیچ درد، مشکلات، محرومیت و محدودیت وجود ندارد و طالبان هم به این فکر میشوند که خانمها از این وضعیت راضی استند و جامعه جهانی هم فکر میکنند که هیچ مشکلاتی وجود ندارد."
طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ میلادی، به طور مداوم محدودیتهایی را بر زنان و دختران اعمال کرده اند. این گروه نه تنها به طور گسترده زنان و دختران را از کار در ادارات حکومتی، سازمانهای غیرحکومتی و حتا دفاتر ملل متحد منع کرده اند، بلکه مانع آموزش دختران بالاتر از صنف ششم شده اند.
با آنهم، طالبان ادعا میکنند که به حقوق زنان احترام دارند و برای بازگشایی مکاتب و دانشگاهها برای دختران کار جریان دارد اما تا اکنون هیچ پیشرفتی در این خصوص صورت نگرفته است.
این در حالی است که گزارشگران ویژه ملل متحد پس از سفر هشت روزه به افغانستان گفتند که وضعیت تبعیض جنسیتی در افغانستان نهادینه شده و طالبان با افراطیترین اشکال زن ستیزی حکومت میکنند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر سازمان ملل، و دوروتی استرادا تانک، رییس گروه کاری تبعیض علیه زنان و دختران در سازمان ملل متحد، به تاریخ پنجم می (۱۵ ثور) مشاهدات خود از افغانستان را در یک گزارش ابتدایی در ژنیو ارایه کردند.
هیات در گزارش خود گفته است: "طالبان با افراطیترین اشکال زنستیزی حکومت میکنند و پیشرفت نسبی به سوی برابری جنسیتی به دست آمده در دو دههٔ گذشته را از بین میبرند. طالبان تفاسیر خاصی از دین را تحمیل میکنند که ظاهراً برای اکثر قریب به اتفاق افغانها قابل قبول نیست."
در گزارش آمده است: "ما توصیه میکنیم که جامعه بین المللی استندردها و ابزارهای معیاری بیشتری را برای رسیدگی به پدیدهٔ آپارتاید جنسیتی به عنوان یک سیستم نهادینه شدهای تبعیض، جداسازی، تحقیر و طرد زنان و دختران ایجاد کند."