ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، در نشست سازمان همکاری شانگهای که روز سه شنبه چهارم جولای (۱۳ سرطان) به میزبانی نرندرا مودی، صدر اعظم هند، برگزار شده بود، خطاب به متحدان آسیایی مسکو گفت که مردم روسیه بیش از هر وقت دیگر متحد و همبسته اند.
پس از شورش گروه واگنر بر ضد مقامهای ارشد نظامی روسیه که پرسشهایی را در مورد ایجاد شکاف در روسیه و حاکمیت پوتین بر آن کشور ایجاد کرد، این نخستین بار است که پوتین در یک نشست چند جانبه صحبت میکند.
پوتین در سخنرانی از طریق ویدیو کنفرانس در این نشست گفت: "همبستگی و مسوولیتپذیری در قبال سرنوشت سرزمین آبایی، آشکارا از سوی حلقات سیاسی روسیه و تمام جامعه به نمایش گذاشته شد و آنان متحدانه در برابر تلاش برای شورش مسلحانه در کنار هم ایستادند."
رییس جمهور روسیه از کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به خاطر "ابراز حمایت از اقدامات رهبری روسیه برای حفظ نظم، زندگی و امنیت شهروندان" آن کشور قدردانی کرد. او گفت که روسیه در برابر فشار، تحریمها و تحریکهای غرب ایستادگی خواهد کرد.
تمام اعضای سازمان همکاری شانگهای در رایگیری ملل متحد برای وضع تحریمها بر روسیه به خاطر تهاجم نظامی بر اوکراین، به نحوی این اقدام روسیه را محکوم نکردند.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ به عنوان یک پیمان سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایجاد شد. در آغاز چین، روسیه، قزاقستان، قرغیزستان، اوزبیکستان و تاجیکستان عضویت این پیمان را داشتند و هند پاکستان در سال ۲۰۱۷ به آن پیوستند.
در نشست روز سه شنبه سازمان همکاری شانگهای، ایران که روابط نزدیک با روسیه دارد نیز به صفت نهمین کشور، عضویت این سازمان را کسب کرد. انتظار میرود که بلاروس سال آینده عضو این پیمان شود.
شی جینپینگ، رییس جمهور چین در سخنرانی در نشست سران سازمان همکاری شانگهای گفت که دستیابی به صلح و ثبات در منطقه، مسوولیت مشترک است. به نقل سینهوا، خبرگزاری دولتی چین، شی از کشورهای عضو این پیمان خواست تا "بر همکاری عملی و تسریع بهبود اقتصادی تمرکز کنند."
نرندرا مودی، صدر اعظم هند، در این نشست به مبارزهٔ مشترک اعضای سازمان پیمان شانگهای بر ضد دهشت افگنی، کمک به افغانستان و مقابله با آزمونهای جهانی مانند کمبود غذا و انرژی تاکید کرد.
مودی گفت: "وضعیت افغانستان بر امنیت همهٔ ما به گونهٔ مستقیم تاثیر گذاشته است. نگرانی و توقعات هند در مورد افغانستان، نگرانی مشترک کشورهای سازمان همکاری شانگهای است. برای رفاه مردم افغانستان ما باید به گونهٔ مشترک کار کنیم."
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید رهبران هند و پاکستان، افغانستان را نگرانی کلیدی برای منطقه خواندندمودی بدون نام بردن از کشور مشخصی گفت که این پیمان نباید از نقد کردن کشورهایی تردید کند که به گفتهٔ او "تروریزم را به صفت ابزاری برای سیاست دولتی خود کار میگیرند."
ظاهراً این اظهارات مودی اشاره به پاکستان است که همواره از سوی هند به حمایت از تروریستانی متهم شده است که بر ضد هند به ویژه در کشمیر فعالیت دارند. هرچند، پاکستان همواره این اتهامات را رد کرده است.
صدر اعظم هند همچنان به مناقشهٔ ارضی کشورش با چین اشاره کرد و گفت که باید به تمامیت ارضی کشورها احترام گذاشته شود.
شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان، در سخنرانی خود تروریزم را تقبیح و ادعا کرد که قربانیهای کشورش در مقابله بر ضد تروریزم بی بدیل است.
هند در حالی این نشست را میزبانی میکند که نرندرا مودی دو هفته پیش به واشنگتن سفر کرد و با استقبال گرم روبرو شد. هند با آنکه اختلافات جدی با چین و پاکستان دارد، روابط نزدیک خود را با روسیه حفظ کرده و در صدد تقویت روابط با کشورهای آسیای مرکزی است.
قرار است هند در ماه سپتمبر سال روان میزبان نشست گروه جی-۲۰ باشد که در آن سران روسیه، چین و ایالات متحده نیز شرکت خواهند کرد.