ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، روز چهارشنبه ۱۳ اکتوبر (۲۱ میزان) گفت که تندروان جنگ دیده از عراق و سوریه به صورت "فعالانه" وارد افغانستان می شوند.
آقای پوتین در یک کنفرانس مجازی با مقامهای ارشد امنیتی کشورهای عضو پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق گفت "وضعیت در افغانستان سهل" نیست.
آقای پوتین این اظهارات را در نشست مجازی روسای استخباراتی کشورهای مستقل مشترک المنافع بیان داشته افزود "جنگجویان که از جنگ عراق و سوریه تجربه دارند، به گونۀ فعال در افغانستان منسجم می شوند."
رییس جمهور روسیه گفت: "نمی توانیم رد کنیم که تروریستها می توانند تلاش کنند تا وضعیت را در کشورهای نزدیک منجمله کشورهای مشترک المنافع بیثبات سازند و یا حتا برای گسترش مستقیم [فعالیت هایشان] تلاش می ورزند."
ولادمیر پوتین علاوه کرد که به همین دلیل، "مهم است تا به صورت دوامدار وضعیت در سرحدات افغانستان را نظارت کرده و برای دفع جنگجویان، آماده بود."
آقای پوتین افزود که "خنثی کردن تهدیدهای احتمالی از جانب قلمرو افغانستان، به ویژه برای اطمینان دهی از امنیت کشورهای مشترک المنافع، بااهمیت است."
رییس جمهور پوتین تاکید ورزید که همه "درک می کنیم که وقایع و رویدادهای این کشور [افغانستان] چقدر بر کشورهای آسیای مرکزی، جنوب قفقاز و سایر مناطق، تاثیر جدی دارد."
آقای پوتین در این ویدیو کنفرانس خطاب به مقامهای ارشد امنیتی کشورهای آسیای مرکزی گفت که تندروان از عراق و سوریه که تجربهای جنگی دارند، فعالانه وارد افغانستان می شوند.
رییس جمهور روسیه همچنین گفته است که احتمالا "تروریست ها" تلاش کنند تا اوضاع را در کشورهای همسایهای افغانستان بیثبات کنند و هشدار داده است که این تندروان ممکن حتا "گسترش مستقیم" خود را در کشورهای همسایهای افغانستان آزمایش کنند.
رییس جمهور پوتین بارها هشدار داده است که گروههای افراطی ممکن با استفاده از وضیعت نا به سامان سیاسی افغانستان تلاش کنند وارد کشورهای آسیای مرکزی شوند.
مقامهای روسی در مورد تسلط طالبان بر کابل به طور محتاطانه ابراز خوش بینی کرده اند، اما در عین حال، مسکو ابراز نگرانی کرده است که تندروان احتمالا از طریق افغانستان به کشورهای آسیای مرکزی، جاییکه روسیه پایگاههای نظامی دارد، سرازیر شوند .
پس از ورود طالبان بر کابل، روسیه تمرینات نظامی مشترک خود را در تاجیکستان و اوزبیکستان که هم مرز با افغانستان استند، راه اندازی کرد.
سومینمین یتیموف، رییس امنیت ملی تاجیکستان، به نوبه خود در این ویدیو کنفرانس گفت که تلاشهای خود را شدت بخشیده است تا از قاچاق مواد مخدر، سلاح و مهمات به داخل قلمرو آن کشور جلوگیری کند.
افغانستان از چندین دهه به این سو، بزرگترین تولید کنندهای مواد مخدر از جمله تریاک و هیرویین در جهان بوده است و طالبان از طریق قاچاق مواد مواد مخدر، بخشی از بودجهای جنگی خود را تمویل می کرد.
قبل از اظهارات رییس جمهور روسیه، امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه و امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان روز چهارشنبه در پاریس ملاقات و در مورد مسایل افغانستان گفتگو کردند.
آقای مکرون قبل از آغاز گفتگو به خبرنگاران گفت: "ما با رییس جمهور در مورد مساعدت فرانسه به تاجیکستان برای ثبات اوضاع (در افغانستان) صحبت خواهیم کرد."
آقای مکرون تعهد کرد که کشورش دولت تاجیکستان را در مقابل خطرات احتمالی از جانب طالبان در افغانستان کمک خواهد کرد.
دعوت فرانسه از آقای رحمان در کاخ الیزه در پاریس نشانهای مهمی است که فرانسه معتقد است کشورهای منطقه میتوانند در بحران افغانستان نقش ایفا کنند.
تاجیکستان که بیش از۱۳۵۷کیلومتر مرز با افغانستان دارد، بار بار نگرانی خود را در مورد جنگ و ناامنی در افغانستان و گسترش و نفوذ دهشت افگنان از این کشور به تاجیکستان ابراز کرده است.
امام علی رحمان از سالها به این سو مواضع سختگیرانهای علیه اسلامگرایان تندرو و سرکوب جنبشهای اسلامگرا در داخل کشور خود دارد، تا حدی که این امرموجب نگرانی فعالان حقوق بشری شده است.
طالبان گفته اند که آنان تهدیدی را متوجه کشورهای آسیای مرکزی نمی سازند، اما این کشورهای عضو شوروی سابق در گذشته مورد حملاتی قرار گرفته اند که بر اساس گزارش ها، به کمک اسلامگرایان افغان سازماندهی شده است.