بلینکن: پیروزی پوتین در اوکراین بحران بشری را بدتر می کند

وزیر خارجهٔ ایالات متحده هشدار داد که اگر ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به هدف خود که برکناری دولت اوکراین است، نایل آید بحران‌های بشری و حقوقی در این کشور بدتر خواهد شد.

انتونی بلینکن، روز سه شنبه اول مارچ (۱۰ حوت) به شورای حقوق بشر سازمان ملل هشدار داد که "حملهٔ از پیش برنامه ریزی شده، بی‌جهت و ناروای روسیه" باعث ایجاد یک بحران بشری و حقوقی در اوکراین شده است.

آقای بلینکن با اشاره به آمار تلفات غیرنظامیان در اوکراین و پناهنده شدن بیش از نیم میلیون اوکراینی به کشورهای همسایه گفت که "نقض قوانین بین المللی بشردوستانه توسط مسکو ساعت به ساعت افزایش می یابد."

اما او هشدار داد: "اگر رییس جمهور پوتین در هدف اعلام شده خود - سرنگونی دولت منتخب دموکراتیک اوکراین - موفق شود، وضعیت حقوق بشر و بحران‌های بشری بدتر خواهد شد."

بلینکن با اشاره به وضعیت در شبه جزیره کریمیه که در سال ۲۰۱۴ به روسیه ملحق شد، گفت:"اشغال روسیه با قتل های فراقانونی، ناپدید شدن اجباری، شکنجه، بازداشت‌های خودسرانه، آزار و اذیت اقلیت های قومی و مذهبی، و سرکوب وحشیانه مخالفان همراه بوده است. "

وزیر خارجهٔ امریکا هشدار داد که کرملین حتا در داخل روسیه سرکوب را تشدید بخشیده است. او افزود: "حتا قبل از تهاجم، سازمان‌های حقوق بشری را تعطیل کرده و فعالان ضد فساد و مخالفان سیاسی را آزار، مسموم و زندانی می‌کرد. "

از زمان تهاجم روسیه بر اوکراین که بیش از شش روز از آن نمی‌گذرد، مقامات روسی هزارن روس را که به گونهٔ مسالمت‌آمیز به این تهاجم اعتراض کرده بودند و خبرنگارانی را که تظاهرات را تحت پوشش قرار می‌دادند، بازداشت کرده اند.

وزیر خارجۀ امریکا از شورای حقوق بشر ملل متحد خواست تا "پیام واحد ارسال کند که رییس جمهور پوتین باید بدون قید و شرط این حملۀ بی دلیل را متوقف کند... و فورا نیروهای روسی را از اوکراین خارج کند."

آقای بلینکن با زیر سوال بردن عضویت روسیه در شورای حقوق بشر ملل متحد گفت: "می توان به طور منطقی این سوال را مطرح کرد که آیا یک کشور عضو سازمان ملل که تلاش می‌کند عضو دیگر سازمان ملل متحد را تسخیر کند، و مرتکب نقض وحشتناک حقوق بشر و ایجاد رنج عظیم بشردوستانه می‌شود، اجازه داشته باشد در این شورا باقی بماند؟"

ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه صبح روز پنجشنبه ۲۴ فبروری عملیات نظامی بر اوکراین را اعلام کرد و به سایر کشور‌ها هشدار داد که هرگونه مداخله با عملکرد روسیه موجب "پیامد‌هایی خواهد شد که آنها هرگز ندیده اند".

براساس یک گزارش دیگر انتونی بلینکن در یک تماس با همتای ترک خود، از انقره به خاطر اجرای پیمان مونترو تقدیر کرد.

در حالی که کم از کم چهار کشتی روس منتظر عبور از دریای مدیترانه است، ترکیه روز سه شنبه از همه طرف‌های بحران درخواست کرد که به پیمان بین المللی مونترو در مورد عبور از تنگه‌های تحت کنترول ترکیه به بحیرهٔ سیاه احترام بگذارند.

انقره با جنگی توصیف کردن شرایط اوکراین اعلام کرده است که کنوانسیون بین‌المللی ۱۹۳۶ مونترو را که به آن کشور حق محدود کردن استفاده از آن تنگه‌‌ها را در دوران جنگ می‌دهد، به اجرا گذاشته و دسترسی به آنها را بسته است.

براساس گزارش خبرگزاری رویترز، این پیمان برای کشتی‌هایی که به پایگاه‌های نظامی خود باز می گردند معافیت در نظر گرفته است.