شاه محمود قریشی، وزیر خارجۀ پاکستان گفته است که کابل باید سلسلۀ اتهام وارد کردن بر پاکستان را متوقف کرده و به گفتۀ وی نباید مسوولیت ناامنی در افغانستان به دوش پاکستان افگنده شود.
با ابراز نگرانی از اینکه مبادا در سفر محمد اشرف، رییس جمهور افغانستان به ایالات متحده، پاکستان به ایفا نکردن نقش در روند صلح افغانستان مسوول پنداشته شود، وزیر خارجۀ پاکستان گفت: "به قدر کافی ملامت شدهایم...ما مسووولیت نمیگیریم."
آقای قریشی روز دوشنبه ۱۴ جون (۲۴ جوزا) در نشست دوجانبۀ افغانستان-پاکستان گفت: "به آنان [غنی هیات همراهش] بخت و ملاقات خوب تمنا داریم، اما بگذارید پیش از پیش بگویم، اگر هدف رفتن به واشنگتن آغاز بازی جدید ملامت کردن و مسوول پنداشتن پاکستان برای همه نابسامانیها و فقدان پیشرفت در روند صلح [افغانستان] باشد، [این سفر] هیچ کمکی نخواهد کرد."
انتظار میرود که رییس جمهور غنی در روزهای آینده به ایالات متحده سفر کند.
وزیر خارجۀ پاکستان مشارکت در روند صلح افغانستان را مسوولیت مشترک خواند و گفت که اسلام آباد سهم خود را در این روند "صادقانه و مخلصانه" ایفا کرده است. او افزود که این به افغانها مربوط میشود که در مورد راه پیشرفت کشورشان تصمیم گرفته و کسانی را که قادر به انجام این کار باشند، پیدا کنند.
آقای غنی چندی پیش در مصاحبه با روزنامۀ شپیگل آلمان پاکستان را به "حمایت سیستماتیک" از طالبان متهم کرد و گفت که طالبان از پاکستان حمایت مالی و لوژستیگی به دست میآورند و در همان کشور جلب و جذب می شوند.
اما پاکستان همواره این اتهامات را رد و ادعا کرده و به گفتۀ آقای قریشی، اسلام آباد برای تامین صلح در افغانستان تلاش بیدریغ به خرج داده است.
پس از امضای توافقنامۀ دوحه میان طالبان و امریکا، حکومت پاکستان امتیاز این دستآورد را به خود اختصاص داد و گفت که اسلامآباد با استفاده از نفوذ خود، طالبان را به میز مذاکره با امریکا کشاند.
هفتۀ گذشته، امرالله صالح، معاون ریاست جمهوری افغانستان نیز در مصاحبه با صدای امریکا گفت که پاکستان بار بار اطمینان داده است که از نفوذ خود بر طالبان برای تامین صلح در افغانستان کار خواهد گرفت، اما در عمل تا کنون چیزی دیده نشده است.
آقای صالح گفت که طالبان مواد انفجاری را که در حملات و ماینگذاریها کار میگیرند، بخش زیاد آن را از پاکستان به دست میآورند.
وزیر خارجۀ پاکستان در نشست روز دوشنبه گفت که پاکستان تصمیم گرفته است که از این پس در امور داخلی افغانستان مداخله نکند.
پیشتر از این، عمران خان، صدر اعظم پاکستان نیز گفته بود که کشورش نباید در افغانستان دستکاری کند یا تلاش کند افراد مورد نظر خود را در آن داشته باشد.
آقای خان گفت: "حکومت من احساس میکند که این سیاست کهنه است. ما به عمق استراتیژیک در افغانستان نیاز نداریم. هر حکومتی را که مردم افغانستان انتخاب میکند، پاکستان باید با آن تعامل کند. ما نباید هیچ گونه دستکاری را در افغانستان انجام دهیم یا به انجام آن تلاش کنیم."
مقامهای ارشد پاکستانی در حالی این اظهارات را بیان میکنند که فشارها بر اسلام آباد برای کشاندن طالبان به مذاکرات صلح با حکومت افغانستان یکبار دیگر افزایش یافته است.
مذاکرات بینالافغانی به تاریخ ۱۲ سپتمبر (۲۲ سنبله) سال گذشته به گونۀ رسمی در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد، اما از آن زمان تا کنون نتایج ملموسی نداشته است.