صالح: مولوی رقیب 'شهید' نه اجیر پاکستان بود

امرالله صالح، رئیس حزب سیاسی "بسیج ملی" است که برای هفت سال رهبری ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان را بعهده داشت

یک مخالف سیاسی رئیس جمهور افغانستان عبدالرقیب تخاری، وزیر پیشین رژیم طالبان را "جاسوس" پاکستان خوانده، لقب دادن شهید را به او توسط حامد کرزی توهین به "شهدای افغانستان" خوانده است.

امرالله صالح، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان می گوید که آقای رقیب یکی از "دست بوسان" اسامه بن لادن، رهبر شبکۀ دهشت افگن القاعده بود که در جریان حمکروایی طالبان مردم تخار را مجبور به ترک اجباری از خانه های شان کرده بود.

رئیس جمهور حامد کرزی کشته شدن آقای تخاری رقیب را "شهادت" درجه داده و گفته است که او "قربانی راه صلح" می باشد. اما آقای صالح در صفحۀ فیسبوک خود نگاشته که این عضو پیشین رژیم طالبان هیچگاهی به صورت موثر و آشکار از "صدای صلح خواهی ملت افغانستان" حمایت نکرد.

رئیس جمهور افغانستان برای نخستین بار واژۀ های "تحریک" و "اسلامی" را در مخاطب قرار دادن گروه طالبان به کار برده و کشته شدن مولوی عبدالرقیب را در یک اعلامیه برای رسانه "شدیداً محکوم" کرده است.

در حالی که خبرنامۀ دیگر ارگ ریاست جمهوری از تماس گرفتن آقای کرزی با پدر مولوی رقیب و دلجویی به او مشعر است، آقای صالح انتقال پیکر این عضو پیشین طالبان را در هلیکوپتر های قوای مسلح افغان از پاکستان به افغانستان هدف انتقاد شدید قرار داده است.

مراسم به خاک سپاری

مراسم به خاک سپاری این عضو ارشد طالبان به با تشریفات در ولایت تخار برگزار شد که شماری مقامهای حکومتی - به شمول والی تخار - در آن اشتراک کرده بودند.

مولوی عبدالرقیب تخاری روز دوشنبه در شهر پشاور پاکستان هدف گلوله افراد ناشناس قرار گرفت و هیچ فرد یا گروهی تا هنوز مسئولیت کشتن او را به عهده نگرفته است.

آقای تخاری در جمع گروهی از اعضای پیشین و برحال طالبان به رهبری آغا جان معتصم، وزیر مالیۀ رژیم طالبان بود که به تازگی با نمایندگان شورای عالی صلح افغانستان در دوبی گفت و شنود کرده بود.

در نشست دوبی، به شمول شش وزیر رژیم طالبان، و شش تن فرماندۀ کنونی آن گروه، ۱۶ مقام بلند رتبۀ پیشین و برحال طالبان اشتراک کرده بودند. قرار است دور بعدی این گفت و شنود ها فردا برگزار شود.

رئیس جمهور افغانستان از چند سال به این طرف به خاطر پیروزی روند صلح، طالبان را لقب "برادران ناراضی" داده است. تلاش های کابل در این راستا نتایج چشمگیری در پی نداشته، اما انتقادات از کاربرد واژۀ "برادر" واکنش های تندی بین مخالفان رئیس جمهور و گروه های ضد طالبان در قبال داشته است.

تا اکنون معلوم نیست که لقب دادن "شهید" به عضو پیشین گروه طالبان و رده بندی شورش طالبان به حیث "تحریک اسلامی" گفت و شنود های صلح را با طالبان چگونه رقم می زند، اما انتقادات از رئیس جمهور را بین مخالفان سیاسی اش بیشتر خواهد ساخت – که واکنش تند آقای صالح نخستین آن است.